Геновева Спасова, ръководи представителен танцов състав „Хемус” към Община Враца, заедно с Валери Спасов.

Тя оглавява и детския танцов състав „Радост” към Центъра за работа с деца във Враца, заедно с колегите си Христо Пеевски и Надя Петкова.

През годините е носител на множество награди и отличия за дейността си и с двата състава.


Петьо Донков

Госпожо Спасова представителният танцов състав „Хемус” към Община Враца се завърна наскоро от посещение във Франкфурт на Одер. С какви впечатления останахте от Германия?

При нас всичко се случва много бързо. По традиция знаем, че за нас месеците април, май и юни са натоварени. Тази година обаче мероприятията започнаха още от март. Буквално, без да преувеличавам, през ден имахме изяви и участия. Наложи се дори да разделим състава на две, за да може едните да покрият едно участие, а другите – друго. На фестивала във Франкфурт бяхме по покана на организаторите. Там се организира мащабен форум на духовите оркестри. Единствено ние и още един състав от Полша бяхме фолклорните състави. Мероприятието е ежегодно. Няма конкурсен характер. Неговата идея и цел са културният обмен – да се сближат дори и самите участници. Това беше смисълът през цялото време.

Какво представихте пред германската публика?

Посрещнаха ни много радушно. До Германия отиде представителна група, не целият състав – осем танцьори, т.е. – четири момичета и четири момчета. Ние също бяхме се постарали. Имахме специална програма, в която бяхме подготвили тракийски и шопски танци – със съответните костюми, съответното разнообразие от музика, ритми и движения. Като поздрав за всички участници бяхме подготвили танца „Билка”, по музика на Дико Илиев, което бе под изпълнението на духов оркестър. Той се хареса изключително много.

Как възприемат германците нашия фолклор?

След всяко появяване на нашите танцьори зрителите ни аплодираха бурно заради

коренно различното и атрактивното в нашите танци и изпълнения, което предизвикваше интереса им. Показвахме спецификата на нашия фолклор. Изключителен успех имаха танците „Кукери” и „Копаница” от Тракия.”.

Какво бе за Вас посещението ви на фестивала?

Представителният танцов състав всяка година показва страната ни и Враца зад граница. Ежегодно носим награди от пътуванията си. Тази година, поради характера на конкурса, се върнаха без награда, но с удовлетворението, че сме представили достойно България и в частност – нашия прекрасен град Враца.

Отваряйки дума за награди, миналия месец Танцов състав „Хемус” и Детски танцов състав „Радост” при Центъра за работа с деца получиха награди от Международния детски фестивал „Младежки таланти`2015”.

Да, това бе нашето второ участие. Много хубав беше фестивалът. Даде ни възможност да се срещнем с колеги от цялата страна. Гледахме техните изпълнения. Участваха 43 състава. Това, което видях, ме убеди, че в работата ни със състава сме на верен път. Трябва да продължаваме и да не се отказваме, каквито и трудности да има. Живеем в такова време, че не е възможно да ги няма. Успехът ни беше голям и ни донесе голямо удовлетворение. Чест прави на танцьорите от двата състава, че изиграха изпълненията си на такава висота. Децата ни са хубави, красиви и талантливи, заради което печелят награди. Всяко участие за нас е важно. Всеки един танцьор е визитката на състава, на институцията и дори и на града. Точно и затова никой не може да си позволи да се покаже неподготвен.

Какво бихте пожелали на Вашите възпитаници от двата състава?

Да дават всичко от себе си и да продължават все така напред. Българинът е призван да пази традициите си. Ако тази връзка се спре, не остава нищо. Благодаря ви за успехите и старанието, наши деца, вие сте бъдещето на България. Не се отделяйте от традицията и навсякъде разкривайте красотата на всичко българско!