DiCh Studio обединява креативността, професионализма и таланта на двамата усмихнати млади архитекти Ина Червеняшка и Свилен Димитров.

Архитект Ина Червеняшка е родом от Враца, завършила е ПМГ-Враца с отличие, а висшето си образование завършва в София- тя е дипломиран архитект от УАСГ, катедра “Интериорен дизайн”. Любовта към архитектурата е наследила от баща си и продължава неговата професия.

Архитект Свилен Димитров е роден в Сливен, завършва средното си образование в родния град, а в последствие заминава да учи в Лион, Франция, където прекарва 4 години и усвоява тънкостите в архитектурата и интериорния дизайн на френската школа. В последствие се връща в България и продължава образованието си в НБУ.

Двамата талантливи млади архитекти основават преди няколко години “DiCh Studio”- фирма за архитектурно проектиране, интериорен дизайн и 3 D моделиране. По техен дизайн и проект са създадени и обзаведени жилища в цялата страна ( Враца, София, Козлодуй, Варна и други), а от две години работят успешно и с клиенти на френския пазар. Всички изпълнени проекти от дуото можете да откриете на сайта им : www.dichstudio.com

Ина и Свилен имат три златни правила в работата си:

„Съобразявай се винаги с клиента, местоположението и материалите, с които разполагаш.”

„Защо и защо не ?”

„Всичко се състои в детайла”

За новостите в интериорния дизайн, работата с местните и чуждите клиенти и за кумирите в професията- ето какво ни разказаха  Ина и Свилен :

Какви са последните тенденции в интериорния дизайн? 

Светлозеленият цвят, както и тъмно синьо в момента са изключително популярни. Забелязваме, че актуален става и имитационния финиш за подови настилки –  същевременно щадящ бюджета, предвиден за ремонта или освежаването, но и понякога доста по-надежден от оригиналния финиш. Комбинирането на различни видове шарки в текстила също започва да навлиза все по-настойчиво.

Има ли желания на клиентите , които никога не бихте изпълнили? 

Желания, не. По-скоро съществуват определени стилове, с които не бихме могли да се асоциираме.

Работите и с клиенти в чужбина, различават ли се предпочитанията тук и там? 

Културните различия водят и до разлики в предпочитанията на клиентите ни, това е неизбежно. Клиентите ни от чужбина са по-склонни да опростяват дизайна до ниво скандинавски минимализъм- чисто, семпло, с леки акценти, докато тези от България обичат сложността, смесването на различни стилове,вкарването на повече детайл, цвят и тежест.

Кои са вашите любими изпълнени проекти? 

Всеки един проект,  по който сме работили, ни е любим, защото винаги се захващаме с голяма доза страст и себеотдаване към всяка една промяна.  Не делим работата си, защото не би било честно спрямо клиентите ни. Реализацията на проектите, освен от нас и клиентите, зависи и от голям брой други професионалисти – майстори, мебелисти, доставчици и производители… винаги се стремим максимално да се сработим с и с тях, независимо дали са препоръчани от нас или не.
Проектите са като децата – няма как да обичаш едното повече от другото.

Какво никога няма да сложите в дома си?

Изкуствени цветя. Вкусът на всеки, разбира се, е субективен, но не сме почитатели на малки жилища с тежки орнаменти и смесване на повече от 3 стила в едно помещение.

Какво трябва да има в жилището, за да се превърне в дом? 

Домашният уют е всъщност доста лесно постижим , когато прибавим и нещо от себе си в изграждането на интериорния дизайн от позицията на клиенти. Дали ще са картини, стар ръчно тъкан килим, шевна машина от младостта на родителите ни или желязната ютия на терасата, в която можем да засадим мента – всичко се състои в малките детайли. Както и в живота. Дизайнерите, които ви вдъхновяват?
В световен мащаб има изключителни таланти – дизайнерът на мебели Патрисия Уркиола, създателят на лампи Инго Маурер, Карим Рашид… В България несъмнено можем да цитираме името на арх. Радина Гешева, чийто ученик е и единия от нас.