Вече малко повече от една година Емилиян Кадийски ръководи проект, чрез който се опитва да обучи нови компютърни специалисти в родния си град Враца. Помагат му група близки приятели, с които под името „Враца софтуер” се пробват да запалят ученици, младежи и дори безработни възрастни по информационните технологии. Десетки са врачаните, преминали през организираните от групата курсове. Тази събота и неделя екипът на „Враца софтуер” организира едно мащабно с размерите събитие – „CodeWeek”. Намясто врачани ще могат да се запознаят с най-различни тънкости на ИТ технологиите и възможности, предоставящи уебдизайна.

Спонсори са хостинг компанията ICN, Община Враца и Софтуерният университет. За организацията помагат също и РИО-Враца и Ротари клуб-Враца. Любезни домакини на събитието са СОУ “Христо Ботев” и ПМГ “Акад. Иван Ценов”.

Петьо Донков

Здравей Емо! Преди да започна да те разпитвам за „CodeWeek Враца”, кажи ни няколко думи за „Враца софтуер”.

„Враца софтуер” е изградена от млад и високо мотивиран екип от професионалисти. Ключът към нашия успех е скрит в амбицията на всеки член от екипа да влага най-доброто си вдъхновение в нещата, които прави, и да ги прави по-добре от всякога.

Сега на въпроса какво е Codeweek?

CodeWeek е инициатива на Европейската комисия с цел популяризиране на технологиите, защото те все повече навлизат в нашия живот. Вече е време да преминем на следващото ниво и освен да споделяме или харесваме неща, да започнем да създаваме собствени програми или сайтове. В цяла Европа ще има редица събития от 11 до 17 октомври, когато е Европейската седмица на програмирането. В България ще има събития в София, Варна, Бургас и … Враца, разбира се.

Защо във Враца?

Ние от Vratsa Software School вярваме, че ИТ индустрията може да е спасението за града за справяне с високата безработица и бягството на всички млади хора. За работа в ИТ индустрията не са нужни огромни начални инвестиции – трябва Ви само компютър и готовност да се учите. След това Интернет ви позволява да намирате клиенти от цял свят и това колко добри ще станете и на какво ниво ще работите, зависи изцяло от Вас. Чрез CodeWeek Враца искаме повече врачани да научат за тези възможности и да поставят своите начални стъпки в света на технологиите.

Какво ще представи на врачани Codeweek и какви възможности ще им даде?

CodeWeek Враца ще бъде най-голямото ИТ събитие в Северозапада за 2014 г. В рамките на 2 дни всеки участник ще има възможност да се запознае отблизо с избран от него модул и да програмира с Java, да създаде уеб сайт или мобилно приложение, да рисува с Photoshop или да създава роботи. Предвиждаме да има малко лекционна част и много повече практика. Събитието ще се случи благодарение на спонсорите Община Враца, хостинг компанията ICN и Софтуерния университет в София, Ротари клуб-Враца. ICN ще предоставят като награди големи намаления за своите хостинг услуги, Софтуерният университет предоставя стипендия за един семестър при тях, а Ротари клубът – тениски за участниците.

Къде ще се проведе?

Домакини ще бъдат СОУ “Христо Ботев” и ПМГ “Акад. Иван Ценов”, в зависимост от това кой модул сте записали. Всеки участник трябва да избере точно 1 модул, защото те се провеждат по едно и също време. Двете училища ще предоставят своите компютърни кабинети и класни стаи безвъзмездно за събитието.

Как може желаещият да се запише?

Записването става на сайта http://codeweek.vratsa.net/signup/ и е безплатно за всеки – ученици, работещи и безработни. За някои от модулите местата вече са изчерпани.

Колко и кои ще са лекторите?

Лекторите са над 20 и всички са професионалисти в своята област. Идеята е на всеки 15 участници да има по 1 лектор, за да може да се обърне индивидуално внимание на всеки и да бъде наистина полезно. Повечето лектори са врачани и ще отделят 11 и 12 октомври, за да преподават безплатно за своите съграждани. В страницата на събитието към всеки модул има повече информация за лекторите.

Какво трябва да носят решилите да се включат?

За част от модулите е нужен лаптоп, като това е посочено в регистрацията. Иначе ще се очаква от Вас да имате добро настроение, да сте готови да учите и да творите. За най-добре представилите се ще има награди.