Мими Христова записа най-бързата победа за полуфиналите по борба в Загреб

Мими Христова, Евелина Николова и Биляна Дудова се класираха на полуфиналите на европейското първенство по борба в Загреб, след като изнесоха три перфектни мача в обедната сесия. София Георгиева пък отпадна от турнира след поражение на старта в новата си категория срещу действащата европейска вицешампионка.

Дудова даде тон на българската доминация срещу полякинята Магдалена Глодек, която в квалификациите тушира италианката Елена Еспозито. Българската националка в категория до 62 кг атакува още на старта, улови 24-годишната полякиня през кръста и направи серия от пренасяния за крайното 10:0 с техническо превъзходство.

Дудова приключи за минута и 36 секунди с Глодек, а следващото предизвикателство ще бъде много сериозно. На полуфиналите я чака норвежката Грейс Булен, като двете са съответно девета и десета в ранглистата на Международната федерация по борба (UWW).

Веднага  след края на двубоя на Дудова, Евелина Николова излезе на съседния тепих и българската националка до 57 кг продължи серията. Тя поведе бързо с четири точки срещу Евелина Хултен, но по време на борбата шведката й разби носа. Това обаче не спря бронзовата медалистка от Токио и след медицинска помощ тя спечели още шест точки за крайното 10:0 в рамките на 3:36 минути.

Следващото предизвикателство пред Николова е украинката Алина Хрушина-Акобия, която е действаща европейска шампионка и трета в световната ранглиста.

След Николова на същия тепих излезе Мими Христова, която записа най-бързата победа. Българската националка на 65 кг спечели първите две точки със захват за кръста на Бусра Ефе, след което пренесе туркинята четири пъти за крайното 10:0 за 47 секунди. На полуфиналите Христова ще се изправи срещу румънката Криста Инче, която има три медала от европейски първенства.

Единствената загуба за българките допусна София Георгиева, която се бори за първи път в новата си категория до 72 кг. Тя отстъпи на миналогодишната вицешампионка Полин Лекарпентие от Франция, която в последствие загуби на четвъртфинал срещу румънката Александра Ангел.

Във вечерната сесия Юлияна Янева ще се бори за злато на 68 кг срещу украинката Алла Белинска. Миглена Селишка пък е контузена и е малко вероятно да излезе на тепиха за двубоя за бронз на 50 кг срещу италианката Емануела Люци.

Източник: БНР

Снимка: https://www.bul-wrestling.org/