За първи път кипърски турчин беше избран за евродепутат. 60-годишният преподавател по политическа история от Кипърския университет Ниязи Къзълюрек ще влезе в Европейския парламент като кандидат на лявата партия АКЕЛ.

От много години университетският преподавател се застъпва за обединението на острова. Кипър е разделен от 1974 на северна турска част, където през 1983 бе провъзгласена Севернокипърска турска република /СКТР/, призната до днес единствено от Анкара, и международно признатата Република Кипър. Целият остров Кипър обаче е член на ЕС.

Ниязи Къзълюрек е първият претендент от Севера, който участва в изборите за ЕП като кандидат на партия от Юга, разказва немският вестник Süddeutsche Zeitung. Той е и първият политик, който водеше кампания в двете части на острона на двата официални езика – турски и гръцки. Кипър има право да изпрати 6 евродепутата, две места винаги са запазени за кипърските турци. Досега тези две места винаги са били заети от кипърски гърци, защото не е имало кандидати от Севера. Опозиционната партия АКЕЛ предалага на Ниязи Къзълюрек да се кандидатира, с което едно табу е разбито.

Ниязи Къзълюрек обеща, че ако влезе в ЕП, ще държи реч на турски. Той владее немски, френски, английски и гръцки. С речта си на турски език той иска да напомни за своите “забравени” сънародници – хората от турската част на Кипър.

Източник: Economy.bg