Коронавирусът бележи настъпление почти навсякъде по света. За това предупреждава Световната здравна организация. Правителствата в много европейски държави се опитват да намерят баланса между мерките срещу COVID-19, но и да не нанесат нов тежък удар върху икономиките си.

Великобритания започна да въвежда нови мерки, валидни за цялата странa.

Премиерът отиде в парламента, за да обяви ограниченията пред народните представители. Засега мерките не са силно рестриктивни. За разлика от налаганите напоследък обаче засягат само определени райони.

„Искам да подчертая, че това по никакъв начин не е връщане към пълната карантина от март и април”, заяви премиерът Борис Джонсън.

Новите мерки включват затварянето на баровете и нощните заведения в 22 часа. Предвидено е те да действат цели шест месеца. Би трябвало да помогнат за спирането на разпространението на болестта сред младите.

На същия етап са и в Испания.

Властите търсят баланса между работещи мерки и избягване на съкрушителната за икономиката пълна карантина.

„В момента Мадрид показва високи нива на заразяване. Затова, наложената карантина е съсредоточена там. Трябва да направим оценка на всички региони. Следващата седмица ще знаем дали ще има и други региони под карантина. Ако се налага – ще има”, посочи ръководителят на Центъра за борба с коронавируса Фернандо Симон.

От испанските болници алармираха, че отделенията се пълнят и ситуацията става все по-тревожна. Медиците призоваха гражданите да бъдат стриктни в носенето на маски и спазването на дистанция.

Заради тревожното нарастване на заразените и болните Турция също затяга контрола и мерките срещу коронавируса.

В редица части на страната се въвеждат ограничения за използване на обществения транспорт в определени часове, от  хората над 65-годишна възраст. Нов пик на заразените е регистриран в понеделник. Турските власти съобщават за нови 1 743 случая. Мнозина обаче се съмняват в тези данни.

„Всички, които са установени като носители на вируса, но не спазват изискването за изолация, ще бъдат третирани като престъпници“, предупреди президентът Реджеп Ердоган.