Паника на световните пазари на фона на засилващата се заплаха от епидемията от коронавирус и срив на цените на петрола, съобщава Новини Лондон.

Борсите в Европа и САЩ са на път към най-големия спад от финансовата криза през 2008 г., след като търговията тази седмица започна с паническо разпродаване.

FTSE 100 се очаква да отвори с 8% надолу днес, докато Dow Jones industrial average се насочва към загуба от 4,9% в Ню Йорк. По-рано днес на борсите в Азия бяха понесени огромни загуби, където опасенията от сериозно забавяне на световната икономика бяха подсилени от шоковото решение на Саудитска Арабия през уикенда да увеличи производството на петрол в опит да изтласка конкуренти като Русия и САЩ от пазара.

Цената на барел сорт “Брент” се срина с 31% до 31,14 долара днес. Това е най-големият спад от началото на Персийската война през 1991 г. Някои експерти прогнозират още по-голям спад, ако Саудитска Арабия и Русия не се договорят.

Австралийският ASX200 затворинадолу със 7,33% или 455 пункта до 5760, след като енергийните компании понесоха двуцифрени загуби. Това е най-лошият ден за австралийската борса от световната финансова криза, след като бяха заличени 140 милиарда долара. Nikkei в Япония е надолу с5%, докато акциите в Хонконг поевтиняха с 3,5%.

Днес рейтинговата агенция Moody’s предупреждава, черасте рискът от глобална рецесия.

“Разпространението на коронавируса има огромно въздействие върху живота на хората, но също и огромно въздействие върху нашата икономика. Правим всичко възможно да отговорим на въздействието върху икономиката”, каза и Урсула фон дер Лайен, която днес даде пресконференция за първите й 100 дни начело на Комисията..

На фона на епидемията Фон дер Лайен разкритикува 27-те страни членки на ЕС за неуспеха дадоговорят следващия седемгодишен бюджет.

По думите й страните членки не показват необходимата гъвкавост при кризи.

Призовавам всички страни членки да постигнат споразумение сега, подчерта Фон дер Лайен.