Китай и САЩ са достигнали до консенсус по основните въпроси в търговския спор помежду им, предава CNBC цитирана от TACC.

Според информацията вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лю Хе и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, както и представителят на Вашингтон по търговските преговори Робърт Лайтайзър са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили„сериозно и конструктивно“ основните въпроси, необходими за постигане на търговско споразумение между двете държави. Освен това, както отбелязва телевизионната компания, страните са обсъдили график за бъдещи консултации, пише “Фокус”.

От своя страна офисът на Лайтайзър в писмено изявление съобщи, че САЩ и Китай „постигнаха напредък по конкретни въпроси“ и са „близо до финализиране на редица разпоредби на търговското споразумение“. “Дискусиите ще продължат на ниво заместници и ръководителите на делегациите отново ще проведат телефонни разговори в близко бъдеще”, се казва в изявлението. В това изявление не се говори за постигане на консенсус по основните търговски въпроси.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че властите на САЩ и Китай избират ново място за сключване на споразумения след първия етап на преговорите, които обхващат около 60% от цялото търговско споразумение.

Лидерите на САЩ и Китай трябваше да се срещнат на форума на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в чилийската столица Сантяго на 16 и 17 ноември и тогава трябваше да бъде сключен първият вариант на търговско-икономическото споразумение между двете страни. Въпреки това в сряда президентът на Чили Себастиян Пиниера заяви, че е принуден да отмени форума заради мащабните антиправителствени протести в страната.