Подводни магистрали, “небостъргачи” надолу в земята, летящи автобуси и таксита, масово производство на човешки органи с 3D принтери, домове, които се почистват сами, ваканция в Космоса.

Така ще изглежда светът не след 500, а само след 50 години. Прогнозата е на екип от авторитетни учени, футуролози, IT специалисти.

“През следващия половин век ще настъпят най-големите технологични промени и иновации, на които човечеството е ставало свидетел. Цифровата революция, както и промишлената преди 250 години, надхвърля всички наши представи и догадки за това как ще изглежда бъдещият живот”, казва известната футуроложка Жаклин де Рохас, президент на TechUK – орган, представляващ британския технологичен отрасъл. Тя заедно с шефа на лондонската Кралска технологична академия д-р Рийс Морган и футуроложката по храните д-р Моргейн Гей е сред авторите на доклада “Бъдещето във фокус”, поръчан от “Самсунг” по повод 50-годишния юбилей на корпорацията.

Според видните оракули до 2069 г. придвижването ще претърпи революция. Градският транспорт ще стане въздушен и ще се реши въпросът със задръстванията и замърсяването. Таксита и автобуси ще се носят над сградите и ще оставят пътниците на желаната спирка.

За по-далечни разстояния ще се използват ракети за многократна употреба, летящи свръхбързо в горните слоеве на атмосферата. Подводни магистрали в херметически затворени тунели ще се прокарат под дъното на моретата и по тях ще фучат контейнери с пътници, които ще стигат от Англия до Скандинавия за по-малко от час. 

Подводни магистрали ще порят дъното на моретата.

Подводни магистрали ще порят дъното на моретата.

Прогнозите на учените не са гола фантазия – специалистите вече са разработили някои прототипи и технологии на бъдещето. Според екипа на Жаклин де Рохас до 50 години принтери за триизмерен печат ще произвеждат важни човешки органи за незабавна трансплантация. Но усъвършенствани биопринтери вече печатат пълноценни копия на кости, ръце, уши и други хрущяли с помощта на стволови клетки и специални полимерни шаблони, припомня сп. “Нейчър биотекнолъджи”. След 50 години импланти в тялото ще следят за здравословни проблеми до края на живота ни и ще превеждат уловените симптоми на всякакви езици. Но и днес вече се прилагат импланти за кръвна захар, следене на кръвното налягане и пулса и тези технологии постоянно се усъвършенстват.

Според авторите на прогнoзата небостъргачите на бъдещето в презастроените градове ще са “земестъргачи”, защото ще се строят в земята по нова антиземетръсна техника. Tе ще преобърнат архитектурата буквално с главата надолу.

Вече са готови плановете на такава 305-метрова сгради на пъпа на Ню Йорк и 75-етажно подземно здание във формата на обърната пирамида в столицата Мексико. Идеята е подовете и покривите на “земестъргачите” да са стъклени и да пропускат светлина.

Самопочистваща се къща – мечтата на всяка домакиня, до половин век ще върши домакинската работа, докато сме навън или спим. Съдовете ще се мият и подсушават направо в долапите, подобни на миялни машини. Няма да е нужно да вадим мръсните дрехи от гардероба – те ще се перат, сушат и гладят направо на закачалките и подредени ще чакат да ги облечете.
Хладилникът ще сигнализира какви продукти липсват, а куче робот ще пази къщата. Подовете и стените ще се мият и плакнат с вградени в тавана пръскачки и ще се сушат с топъл въздух. Подобни къщи няма да се оборудват, а ще се продават готови, защото целият интериор и подредбата трябва да са водоустойчиви.

От веригите за бързо хранене ще си купуваме кюфтета от насекоми, предричат футуролозите. Те ще станат главният източник на протеин за хората. На кухненския плот, където днес държим микровълновата печка, ще има инкубатори за развъждане на буболечки.

В Космоса ще процъфтява туристически бизнес, капсули хотели ще обикалят в орбитата на Луната и други планети, генерирайки собствена гравитация. За тях няма нужда да се чака половин век – за 2022 г. е насрочено откриването на Orion Span’s Aurora Station – първия космически комплекс за отдих, до който ще се стига с ракета. 26 гости вече са си запазили стаи там, макар че цената е 790 000 долара на нощувка. За сравнение – една нощ в най-скъпия хотел на Земята – женевския “Президент Уилсън”, излиза “скромните” $ 80 000 на нощ.

Така ще изглежда космическият хотел.

Така ще изглежда космическият хотел.

Спортът и забавленията също ще се променят коренно, предричат футуролозите. Мачове ще се играят на летящи дъски и куидичът от “Хари Потър” вече няма да е научна фантастика. А чрез виртуална реалност всеки зрител ще става участник във филма, който гледа.

Човекът на бъдещето също ще се нуждае от ъпгрейдване, за да си служи с тези интелигентни нововъведения.

По поръчка на “Самсунг”, който наскоро откри в Лондон експериментален център за иновационни технологии, се проведе анкета за отношението на британците към очертаващите се чудеса на техниката. 63% от тях с най-голямо нетърпение очакват самопочистващата се къща, а над 50 на сто – имплантите лекари и летящите автобуси и таксита.

Ще можем да си създадем идеалния партньор и да се венчаем за него.

Внуците ни ще видят клавиатура и мишка само в музеите. До половин век човешкият мозък ще бъде пряко свързан с интернет, вещае Жаклин де Рохас. Високоскоростните квантови изчисления ще станат реалност.

С помощта на холографски интерфейс и система за биообратна връзка, която ще направи усещанията истински, ще можем независимо от географското положение да се срещаме, здрависваме, да играем голф или да пием по чаша в онлайн бар, казва футуроложката.

Няма да е нужно да пътуваме на ваканция – ще усещаме напълно автентично пясъка, шума и дъха на морето, докато седим на канапето в хола. Възможно е виртуалната реалност да се развие дотолкова, че да можем да си създадем идеалния партньор и да се венчаем за него.

Езикът няма да е препятствие – като в сериала “Доктор Ху” чрез мозъчни импланти всяка реч ще ни стане понятна, а езици ще изучаваме само за удоволствие. С микрочип в мозъка хората ще подобряват паметта и умствените си умения.

Изкуствен интелект ще управлява ежедневието ни, алгоритми ще обработват всяка информация и ще ни съветват кое решение е най-добро.

Ще пазаруваме онлайн, но по различен начин. Харесвате например роклята на актрисата във филм или дивана, на който седи водещият. Натискате копче за поръчка и 3D принтер веднага отпечатва продукта, а дрон ви го доставя у дома, обяснява Де Рохас.

Образованието ще стане най-крупният и важен отрасъл – трябва да сме подготвени за постоянните промени. В новия свят много важни ще станат консултантите по адаптация към иновациите и измененията.

Наставници по етика ще ни помагат да си отговорим на главния въпрос: “Трябва ли да правим това само защото можем?” Ще чакаме с десетилетия, за да получим необходимите регулаторни и етични разрешения.

Кабината на летящите превозни средства ще изглежда така.

Кабината на летящите превозни средства ще изглежда така.

Светът ще стане интересен и в политически план, казва Жаклин де Рохас. Укрепването на социалните връзки и лесното и бързо организиране на протести ще разклатят традиционната държавност.

През 2069 година над две трети от населението ще живее в градовете. Затова още отсега трябва да се мисли за съвършено нова стратегия на устойчиво развитие, казва проф. Дейл Ръсел, специалист по иновационен дизайн в лондонския Кралски колеж по изкуствата.

Представете си гигантски климатизиран комплекс, покрит с прозрачен купол, под който температурата се регулира и няма ветрове и бури. Огромните мравуняци в Намибия могат да станат модел за сградите на бъдещето – конструкцията им позволява потокът на въздуха да се насочва така, че да охлажда вътрешността даже под жаркото африканско слънце.

Градовете ще имат прозрачен купол, който ще ги пази от бури.

Градовете ще имат прозрачен купол, който ще ги пази от бури.

Същият принцип може да се приложи и в небостъргачите. Те ще бъдат съединени с пешеходни и колоездачни преходи на различни нива. Система за събиране на дъждовна вода ще допълва градското водоснабдяване. Вятърни турбини извън купола ще доставят електроенергия. “Живи мембрани” ще преобразуват въглеродния диоксид в кислород.

Градът на бъдещето ще тъне в зеленина. Хидропониката – отглеждане на растения без почва – съществува от много години, но в бъдещето по тази технология буйна растителност ще обгръща сградите. Не пестициди, а умни защитни системи ще я пазят от вредители и болести, твърди професорът. Изследванията сочат, че хидропониката дава 500% по-високи добиви от традиционното земеделие. Всеки небостъргач ще може да отглежда собствена реколта от зърнени храни, плодове и зеленчуци – местни и тропически. Жилищата в него ще се самопочистват с роботи.

По бреговете на Япония и Дубай вече има жилища на изкуствени острови. Защо след половин век да няма острови градове, разсъждава Дейл Ръсел. Хора може да живеят и под вода в комплекси на 3000-4000 метра дълбочина. Те ще отглеждат сами хранителни продукти, ще има и снабдяване с дълбоководни подводници.

Морската вода ще се преработва в питейна, електроенергия ще се добива от океана, а топлинната енергия ще се черпи от вулканични кратери на морското дъно. Много от тези технологии вече съществуват, а други са на стадий планиране – бъдещето започва от днес, казва професорът.

Източник: в. “24 часа”