Властите в Северна Корея взеха решение от днес  /5 май/ да преместят часовниците с 30 минути напред, за да изравнят стрелките с тези в Южна Корея. Издаден е и съответният указ на Президиума на Върховното народно събрание на КНДР “За промяна на пхенянското време”.
Договореността за единен часови пояс беше постигната по време на историческата среща на президента на Южна Корея Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен Ун, която се състоя на 27 април тази година.

През 2015 година Северна Корея въведе нов пхенянски часови пояс, който беше с 30 минути по-късно от времето, наложено от “жестоките японски империалисти”, според Пхенян тогава. От 15 август 2015 година Северна Корея беше с осем часа и половина преди световното стандартно време UTC , което е с половин час назад в сравнение с времето в Южна Корея, която по примера на Япония е с девет часа напред в сравнение с времето UTC. Така страната отбеляза 70-ата годишнина от освобождаването на полуострова от японското колониално управление (1910 – 1945 г.).
Преди това управление времето на Корейския полуостров беше с осем часа и тридесет минути напред в сравнение с UTC, но Япония наложи своето време през 1912 година. Самата Южна Корея промени наложеното от Япония време през 1954 година, но после се върна към него през 1961 година с аргумента, че новите регионални съюзници на САЩ – Сеул и Токио – трябва да са в един часови пояс.

Срещата между Мун Дже Ин и Ким Чен Ун рейтингът на южнокорейския президент надвиши 70%. Това е с 2,2% повече отпреди седмица.