Две ракети са паднали в Полша, в село Пшеводов недалеч от Люблин. Това съобщаватнеофициално полски медии. Русия отрича.

Половин час след първите съобщения “Асошиейтед прес” цитира източници от разузнаването на Съединените щати, потвърдили новината, но засега не го правят нито Пентагонът, нито полското правителство. Информацията – макар и през АП – вече се появява и на сайта на Полското радио, общественият оператор на страната.

Това би била първата руска атака (била и косвена) по територия на НАТО и Европейския съюз в ден, когато Москва поднови ракетните удари срещу Киев и области в цяла Украйна, причини спиране на доставките на петрола за Унгария и остави големи части от Молдова без електричество.

Първоначално се говореше за експлозия в завод за сушене на зърнени култури в Пшеводов, на 10 км от границата с Украйна. Платформата “Нехта”, чиито редактори са базирани в Полша, публикувавидео, за което се предполага, че е от мястото на падането на ракетите, но чиято автентичност все още не е потвърдена.

Според журналисти на радио ZET има двама загинали, а полицията, прокуратурата и армията са на терен. “Неофициално е известно, че военни самолети са излетели от близкото летище. Пожарната е потвърдила за изданието.

Премиерът Матеуш Моравецки и президентът Анджей Дуда са свикали среща на съвета за сигурност.

Пшеводов се намира в югоизточна Полша. От другата страна на границата с Украйна е Лвовска област, която бе на прицел на ударите с десетки ракети по-рано днес.

Реакции

Русия заяви, че твърденията за паднали руски ракети край Пшеводов са “провокация”, защото не са нанасяни никакви поражения по цели, близки до украинско-полската граница. Снимките в полски медии нямат, според руското министерство на отбраната, нищо общо с “руските средства за поразяване”.

По-рано бе съобщено, че спешно е свикан съветът за сигурност на Полша, но без подробности. За съвещанието потвърди и говорителя на правителството Пьотр Мюлер. В. “Жечпосполита” отбелязваше, че решението може да е свързано с изстреляните по Украйна руски ракети. Мюлер заяви, че срещата е за “кризисна ситуация” и призова медиите да не “публикуват непотвърдена информация”, тъй като ще се коментира след заседанието.

В медиите се появи и информация, че унгарският премиер Виктор Орбан също е свикал Съвета за сигурност, но заради спирането на доставките по петролопровода “Дружба”.

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс вече изказа съболезнования на Полша. “Престъпният руски режим изстреля ракети, на прицел на които са не само украински цивилни, а са се приземили на територия на НАТО в Полша.”

В социалните мрежи потребители започнаха незабавно да обсъждат чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръжена атака срещу една държава от алианса ще се смята от останалите членки за атака срещу всички останали. Някои коментатори обаче отбелязват, че в случая едва ли ще може да се говори за директна атака, а и Варшава трябва да отправи такова искане, което би отвело войната в УКрайна в съвсем нова фаза.

Все пак естонското външно министерство побърза да уточни, че страната “е готова да защитава всеки (сантиметър) от територията на НАТО” и че е изцяло солидарна с Полша.

Източник: www.dnevnik.bg.