“Израснах в Доробанти, на няколко десетки метра от Динамо и болница Флореаска. Стажувах в болницата и гледах от балконите, някои мачове на футболното игрище на Динамо. Сега гледам безпомощно битка, която Румъния загуби …”

Това са думи на румънският лекар Нис Франциск, чиято снимка буквално “взриви” Фейсбук.

Румъния показва нагледно какви могат да са последиците от нежеланието на хората да се ваксинират срещу Ковид. Малко други страни в света в момента регистрират повече жертви на пандемията. Здравеопазването е пред колапс.

Един санитар разказва, че пристигат с линейката от град на близо два часа път от столицата. Някои от пациентите били ваксинирани, но повечето – не. При ваксинираните случаите на тежко протичане били значително по-малко. Но хората непрекъснато си измисляли някакво обяснение за нежеланието да се ваксинират. „Един вика, че имал тежко хронично заболяване, заради което не бивало да се ваксинира, други пък не вярват на ваксините. Разни хора, разни възгледи…“

“Толкова много смърт”

В Спешното отделение по коридорите вече се инсталират допълнителни легла за пациенти с Ковид. Интензивните легла са изцяло заети. Интернистката Петруца Филип разказва, че отдавна не е виждала толкова много смърт в Университетската клиника в Букурещ. И всъщност никога не е виждала толкова много смърт…, пише Дойче Веле.