Когато включите канала за новини, вероятно ще видите политици, които говорят за местни или световни проблеми. Ако се почувствате разтревожени, болни или загубите съня си заради нещата, които гледате или четете, не сте сами.

Изследване, публикувано по-рано тази седмица в списание „Plos One“, цитирано от Дарик радио, което разглежда физическото и емоционално последствие от следенето на новини и участието в политически дебати, твърди, че политиката причинява на хората безсъние и тревожност.

Кевин Смит, политолог от Университета в Небраска в САЩ, който също е и автор на изследването, се фокусира върху американското общество по време на президентските избори през 2016 г. Той интервюира 800 души в продължение на една година и открива, че 40% от участниците са били стресирани от политиката, пише „Сабах“.

Проучването разкрива, че 20% са разрушили приятелства заради политически разногласия. Един на всеки пети участник твърди, че се чувства уморен. Около 4% от хората казват, че са имали мисли за самоубийство заради политиката.

Освен това 11,5% съобщават, че политиката е повлияла неблагоприятно на физическото им здраве; 31,8% заявяват, че излагането в медии на различни гледни точки, противоречащи на личните им убеждения, ги вбесява; 29,3% твърдят, че губят самообладание в резултат на политиката, а 22,1% признават, че се интересуват твърде много от това кой печели и кой губи.