Голям пожар избухна в корпус 1 на Серумния институт на Индия в град Пумау.

Серумният институт произвежда милиони дози от коронавирусната ваксина Covishield, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. Тази ваксина бе одобрена спешно от индийските власти за ваксинация на населението.

В местни ТВ канали и в социалните мрежи вече има десетки клипове от гъстите облаци дим, които се издигат от мястото. Твърди се, че производственият цех е засегнат.

Твърди се, че това производство не е засегното.

Зам.-комисарят на полицията г-жа Намрата Патил заяви пред телевизия PTI, че пожарът е избухнал в 14:45 ч. местно време на 4-ия и 5-ия етажи на сграда SEZ3 на Серумния институт.

“По първоначална информация, от мястото са евакуирани трима души”, допълни тя.

Според изпълнителния директор на Института Адар Поонавалда пожарът е на строителна площадка на територията на комплекса, който се простира на повече от 100 акра, и към момента няма опасност за производството на ваксините.

“Опитваме се да изтеглим от мястото един или двама човека, което ни е основният приоритет сега. По-късно ще направим оценка на ситуацията и на щетите”, каза той пред NDTV.

На пресконференция  главният министър на щата Махаращра – Удхав Такъри, каза, че пожарът е овладян и положението е под контрол.

“По информацията, която получихме, огънят е овладян. Той не е достигнал до цеха за производство на ваксината среку Covid-19. Сградата, в която е избухнал пожарът е за производство на БЦЖ ваксини и няма нищо общо с Covishield. Разследване ще установи причините за възникването на пожара”, каза още той.