Град в Източна Германия обяви извънредно положение заради “нацизъм“ и уточни, че има сериозен проблем с крайната десница, предаде Би Би Си. Дрезден, столица на провинция Саксония, отдавна е сочен за бастион на крайнодесните и родно място на антиислямското движение “Пегида“.

Общинските съветници в града – кандидати за европейска столица на културата през 2025 г., сега са одобрили резолюция, в която казват, че са нужни повече усилия за справяне с проблема.

Но опонентите заявяват, че мерките са прекалени, съобщи БНР.

“Nazinotstand”, сходно на климатично извънредно положение, означава, че имаме сериозен проблем. Отвореното демократично общество е заплашено“, казва общинският съветник Макс Ашенбах, вносител на предложението, пред Би Би Си.

Той е от лявата сатирична политическа Партията и вярва, че са необходими действия, тъй като политиците не правят достатъчно, “за да се позиционират ясно” срещу крайнодясното.

“Искането е опит за промяна на това. Исках да знам и с какви хора седя в градския съвет в Дрезден“, отбеляза той.

Резолюцията признава, че “крайнодесни екстремистки действия се извършват с все по-голяма честота“ и призова градът да помогне на жертвите на крайнодясно насилие, да защити малцинствата и да засили демокрацията.

Ашенбах уточни, че одобряването на предложението е показало ангажимент към свободно, либерално и демократично общество, което предпазва малцинства и категорично се противопоставяне на нацистите“.