Една от най-големите и ярки звезди на нощното небе ще изчезне за миг, когато пред нея премине астероид, предизвиквайки уникално по рода си затъмнение, предаде Асошиейтед прес.

Рядкото и мимолетно зрелище, което ще може да се наблюдава от късните часове на понеделник до ранния вторник, ще бъде видимо за милиони хора по тесен участък, простиращ се от Таджикистан и Армения в Централна Азия, през Турция, Гърция, Италия и Испания, до Маями и Флорида Кийс и части от Мексико.

Звездата, която ще изчезне за миг, е Бетелгейзе – червен свръхгигант в съзвездието Орион. 

Астероидът е (319) Леона, бавно въртяща се продълговата космическа скала в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Астрономите се надяват да научат повече за Бетелгейзе и Леона чрез затъмнението, което се очаква да продължи не повече от 15 секунди.

Все още остава неясно дали астероидът ще скрие цялата звезда, предизвиквайки пълно затъмнение. Учените допускат, че затъмнението по-скоро може да е от типа “Огнен пръстен”.

Бетелгейзе се намира на около 700 светлинни години от нас и се вижда с невъоръжено око. Биноклите и малките телескопи ще подобрят гледката. Звездата Бетелгейзе е хиляди пъти по-ярка от нашето слънце и около 700 пъти по-голяма. Тя е толкова огромна, че ако замени Слънцето, ще се простира отвъд Юпитер, според НАСА.

Бетелгейзе с нейните 10 милиона години е и значително по-млада от Слънцето на 4,6 милиарда години. 

Учените очакват Бетелгейзе да има кратък живот, имайки предвид нейната маса и скоростта, с която изгаря материала си.

След безброй векове на променлива яркост Бетелгейзе рязко помръкна през 2019 г., когато огромна част от повърхностния материал беше изхвърлена в космоса. Образувалият се облак прах временно блокира светлината на звездата, която впоследствие отново стана видима с предишната си яркост.

Учените очакват Бетелгейзе да се превърне в свръхнова в бурна експлозия в рамките на 100 000 години.