Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира настъпването през тази година на най-тежката световна рецесия от Голямата депресия през 1930 г. А икономиката на Русия не е имунизирана, нито руските политици или президентът Владимир Путин, пише BBC в свой анализ.

По време на дългото си управление Путин изгради образ на държавник, който спасява Русия от постсъветския хаос, за да донесе законност и просперитет. По план през тази седмица в страната трябваше да се проведе референдум за промени в конституцията, които биха позволили на президента да остане на власт още два мандата. Но вотът бе отменен заради коронавируса.

Сега някои експерти виждат определени проблеми пред руския президент. „Руската държава не може да изпълни обещанията си, не може да помогне на хората и бизнеса“, коментира Андрей Колесников, анализатор в базирания в Москва институт Carnegie.

По-голямата част от помощта на държавата е насочена в подкрепа на големите бизнеси. Останалите се чувстват изоставени.

„Не мога да прогнозирам катастрофа за властта, но случващото се е голямо предизвикателство за Путин“, казва Колесников. Според него Кремъл няма нови инструменти, с които да отвлече вниманието на хората от настоящите им проблеми. „Пандемията е по-ефективна от действията на опозицията или досегашните протести“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Вече има няколко сигнали за обществено недоволство в различни региони на Русия. В понеделник стотици души излязоха на протест срещу ограничителните мерки в южния град Владикавказ. Местната власт предлага едва 3 хил. рубли (40 долара) на тези, които са загубили работата си заради вируса.

Ето защо Путин одобри леко увеличение на помощите за безработица. По отношение на подкрепата за заплати на служители в засегнати компании държавата планира да покрива до 12 хил. рубли на месец. Това е доста по-малко в сравнение с мерките на други европейски правителства. Мерките на руската държава ще се прилагат, само ако съответната фирма успее да запази 90% от персонала си. За малките компании това е почти невъзможно.