Лабораториите по света са впрегнати в разработването на ефективна ваксина за COVID-19. Във вторник китайските медии обявиха, че са направили „пробив“. Според 54 годишният специалист по биооръжия, Чен, не е реалистично в рамките на месец да излезе ваксина. Това обаче може да стане за няколко месеца.

Трудно е да се каже докъде са стигнали китайските екипи, изтъква Business insider, информацията цитира и National Geographic. Тъй като Китай към момента има най-голям брой заразени правителството прави всичко по силите си да избегне паниката и да покаже на света, че може да овладее ситуацията.

Американският директор на Института за инфекциозни болести Антъни Фаучи е по-предпазлив от президента. Въпреки че Агенцията за контрол на храните и лекарствата е дала зелена светлина за първите клинични тестове на потенциална ваксина, „целият процес ще отнеме най-малко година и половина.“

Има и други на подобно мнение. Председателят на World Medical Association, Франк Улрих Монтгомъри очаква ваксина най-рано догодина, а Световната здравна организация – най-рано след 18 месеца.

В САЩ и Германия специалистите също смятат, че ваксини скоро няма да им. Потенциалната ваксина най-напред трябва да се тества в пред-клинични услоеия върху животни, след което в клинични проучвания върху хора. За да не се пропуснат някои възможни нежелани реакции подложилите се на тества също ще трябва да се наблюдават дълго време.

Това гарантира не само че ще се образуват нужните антитела, но също така и че няма да има сериозни странични ефекти. Процесът на одобрение в ЕС обикновено отнема най-малко от пет до седем месеца.

Процесът би могъл да се ускори в Migal Research Institute, частен институт в Северен Израел, съобщава Business Insider.

Там вирусолозите изследват ваксина против вирус IBV вече четири години – вид коронавирус, който засяга единствено  домашни птици, но нанася големи щети на земеделските култури. В процеса на изследване там случайно откриват вариант за потенциална ваксина  срещу човешкия коронавирус COVID-19. Израелският екип първо иска да продължи тестовете с дребни животни, след което възможно най-скоро да тества върху хора. Целта е да се произведе ваксина в рамките на два месеца и да се получи одобрение от регулативния орган в рамките на 90 дни.