От следващата година Италия ще стане първата държава в света, която въвежда задължително изучаване на изменението на климата и мерките за устойчиво развитие, заяви министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти.

Депутатът от Движение 5 звезди е най-явният привърженик на зелените политики и беше критикуван от опозицията през септември за насърчаване на учениците да бягат от училище, за да участват в протести за климата.

В интервю в своя офис в Рим Фиорамонти каза, че във всички държавни училища се въвеждат 33 часа годишно, почти един час на учебна седмица, за проблемите на изменението на климата от началото на следващата учебна година през септември.

Много традиционни предмети, като география, математика и физика, също ще се изучават от гледна точка на устойчивото развитие, заяви министърът, бивш професор по икономика в Южноафриканския университет в Претория.

“Цялото министерство се променя, за да превърне устойчивостта и климата в център на образователния модел”, заяви Фиорамонти в интервю за Ройтерс, цитирано от „Сабах“.

“Искам да направя италианската образователна система първата образователна система, която поставя средата и обществото в основата на всичко, което научаваме в училище”.

42-годишният Фиорамонти е автор на няколко книги, които твърдят, че брутният вътрешен продукт вече не трябва да се използва като основна мярка за икономическия успех на страните. Предложенията му за нови данъци върху самолетните билети, пластмасовите и сладките продукти за събиране на средства за образование бяха силно атакувани от критиците, които заявиха, че италианците вече са със свръхданъци. След това той предизвика ярост от консерваторите, когато предложи да бъдат премахнати кръстове от италианските класни стаи, за да се създаде по-приобщаваща среда за нехристияните.

Въпреки критиките, правителственият бюджет за 2020 г., представен на парламента тази седмица, включва както данък върху пластмасата, така и нов данък върху сладките напитки.

“Бях осмиван от всички и получих отношение като към селския идиот. Но няколко месеца по-късно правителството използва две от тези предложения и ми се струва, че все повече хора са убедени, че това е пътят,” каза Фиорамонти.

Проучванията показват, че 70-80% от италианците подкрепят данъчното облагане на захарта и полетите, каза той и добави, че законодателите от коалицията са му казали, че ще внесат изменения в бюджета по предложението му за повишаване на цените на самолетните билети, преди той да бъде одобрен до края на годината.

Фиорамонти каза, че целевите данъци от този вид са начин за намаляване на потреблението, което е вредно за околната среда или хората, като същевременно генерира ресурси за училища, благосъстоянието или понижава данъка върху доходите.

В тази насока той предложи други налози върху различни видове хазартни игри и печалби от нефтеното сондиране.

Неговите прогресивни позиции в икономиката и околната среда са антитеза на твърдата дясна Лига на Матео Салвини, която изпревари Д5З, за да стане лесно най-популярната партия в Италия с повече от 30% подкрепа на избирателите.

Фиорамонти каза, че новото правителство “ще продължи само ако е смело” и възпре Салвини да определя дневния ред.

“Искам Италия да застане срещу всички неща, които прави Салвини”, каза Фиорамонти. “Трябва да изградим различна история и да не се страхуваме да кажем нещо, което Салвини може да не хареса, защото затова съществуваме.”

Източник: БГНЕС