Израелската армия съобщи тази сутрин, че иранската атака срещу еврейската държава е “осуетена”, а 99 процента от изстреляните ракети и дронове са прехванати, съобщи в тв обръщение армейският говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Въздушното пространство над страната вече е отворено.

 

По първоначални данни 10-годишно дете е пострадало  в района на град Арад в пустинята Негев и има леки щети във военен обект в южната част на страната. Иранската държавна агенция ИРНА каза, че са нанесени “сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в Негев”.

Израел ще бъде наказан, обяви в изявление върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей след началото на атаката:

“Злонамереният режим с цялата си злоба, зложелателност и прегрешения добави още една грешка към греховете си, като извърши атака срещу иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи погрешна крачка. Той трябва и ще бъде наказан”.

От постоянното представителство на Иран в ООН посочиха в публикация, че случаят може да се смята да приключен, но ако израелският режим направи още една грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен.

 

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради безпрецедентната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел. Американският президент Джо Байдън  заяви, че свиква консултации със съюзниците от най- мощните държави Г-7 , за да изработи отговор на иранските нападения срещу Израел.

Не търсим конфликт с Иран, но няма да се поколебаем да действаме, за да защитим нашите сили и да окажем подкрепа на Израел, се казва междувременно в позиция на Пентагона по повод ударите на Техеран.

Десетки държави, сред които и България, изразиха безпокойството си от ескалацията и призоваха за сдържаност.