Водещите хърватски профсъюзи обявиха, че са събрали достатъчно подписи, за да инициират референдум с намерението възрастта за пенсиониране да бъде намалена на 65 от сегашните 67 години, съобщи Ройтерс. Три водещи синдиката заявиха, че са събрали над 600 000 подписа за две седмици в кампанията си, която вече приключи.

“Искаме това да бъде пример как гражданите могат да кажат думата си и да направят промяна, заяви Мирела Боич, един от организаторите на кампанията “67 е твърде много”. Броят на необходимите подписи е най-малко 10 процента от всички избиратели или 373 568 души.

Министерството на държавната администрация сега ще има задачата да провери подписите и ако те бъдат потвърдени, парламентът ще трябва да насрочи референдум. Вероятно допитването ще се състои след края на лятото.

Хърватският парламент одобри през декември правителственото предложение да повиши възрастта за пенсиониране на 67 години от 2033 г. и да намали пенсиите на хората, които се пенсионират по-рано. Предишен закон предвиждаше повишаване на възрастта за пенсиониране от 2038 г.

Според новия закон пенсиите ще бъдат намалявани с 3,6 процента за всяка година по-ранно пенсиониране. Профсъюзите искат да намалят този процент на 2,4.