Казутака Ниджима е отговорен за подаряването на къщи край Токио. Задачата въобще не е толкова лесна, колкото звучи, пише The Wall Street Journal. Ниджима работи за планинския град Окутама, чиято площ е около една десета от тази на Токио. Жителите обаче са едва 5 100, наполовина, отколкото са били 70-те години на миналия век.

От централно Токио пътят е поне два часа с автомобил. И от типа градове, в които диви мечки преобръщат кофи за боклук. Освен общината и болницата, както и няколко туристически места, работните места там почти отсъстват.

Преди четири години властите в Окутама решават да предлагат безплатни къщи, за да привлекат нови жители. Те обещават няколко години, в които общината ще помогне с данъка върху имота, а след това ще прехвърли безвъзмездно къщата.

Десетки хора са дарили къщи на общината – обикновено наследници, които нямат какво да правят със старите къщи на родителите си и не могат да ги продадат на пазар, в който купувачите предпочитат ново строителство.

Засега само седем семейства са приели предложението и са се нанесли в градчето. Едно семейство с ученик подписали за стара дървена къща, но в крайна сметка се отказали, след като решили, че училището на техния син е твърде далеч.

“Бихме искали да намерим нови съграждани възможно най-скоро, но често хората откриват, че реалността тук е по-различна от това, което са си представяли”, казва Ниджима.

Развитите държави по света са изправени пред два сценария: в единия има твърде малко жители и твърде много жилища, а в другия е точно обратното. Докато хората се тълпят в градове като Сан Франциско, Лондон и Токио – често създавайки огромни проблеми за средната класа, която иска да си намери жилище – местата, които са далеч от тези метрополиси страдат от излишък на жилища.

През 2018 г. в Япония е имало 8,46 милиона свободни жилища, или около 13,6 процента от общия им брой в страната. За сравнение, в САЩ те са около 12%. Страната обаче използва по-различно определение и включва дори жилища, които са били празни са кратък период от време.

Изследователският институт Nomura очаква в Япония делът на празните жилища да се покачи до една трета до 2033 г. заради спада на броя на населението.

В Европа най-скорошното изследване, което е от далечната 2011 г., открива, че в държави като Италия и Испания около 20% от жилищата са празни. И макар някои от тях да са ваканционни имоти, много други са в западащи места като Окутама. Тази година град в Сицилия започна да продава къщи за едно евро.

Но както Окутама разбира, дори безплатните къщи не са достатъчни. Ако градът бе на един час по-близо до центъра на Токио, имотите щяха да струват стотици хиляди долари. А в момента те може би струват по-малко от нула – заради разходите за данъци и поддръжка.

Зад свободните имоти стои и застаряващо население. Половината от населението в града е на възраст на 65 години. А всяка година смъртността е далеч по-висока от раждаемостта. Проблем се оказва и законодателството в страната, според което наследниците, които разрушат къща, след това плащат по-висок данък върху земята.

А и самите японци не харесват стари къщи. Едва 15% от сделките с жилища в страната са за старо строителство. В САЩ този дял е 80%. Така, въпреки излишъка от свободни домове, почти един милион нови жилища се строят всяка година – често с идеята, че те ще бъдат съборени след 40 години.

Досега Окутама ограничаваше предложението си само до семейства с деца, но и това се променя. Ниджима казва, че градът може да приеме и по-възрастни хора без деца, както и чужденци.

Източник: Money.bg