Това написа украинският външен министър в Twitter

На страницата си във “Фейсбук” министърът на Околната среда и водите Борислав Сандов написа, че България следи с тревога новините от Украйна.

“Отново има риск за АЕЦ-а в Чернобил, заради прекъснато електрозахранване. Надявам се в следващите 48 часа да бъде възстановено, за да няма риск за ядрения комплекс и да не се стигне до авария. Военните действия в близост до ядрените комплекси трябва незабавно да бъдат спрени, както и окупацията на атомните електроцентрали.”

 

“Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно”. Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ “Чернобил”. По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация.

От поста на първия дипломат на Украйна в социалната мрежа става ясно, че основната електропреносна мрежа, доставяща ток за АЕЦ-а, е повредена от руската армия. “Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи възстановяване на захранването на централата”, пише Кулеба.