COVID-19 причини безпрецедентна здравна криза в монашеската държава Атон, съобщава Orthodox Times.

Реалните случаи на заразени монаси на Света Гора са поне 50, а според други източници броят им се е увеличил до 70. Само за един ден миналата събота са били регистрирани 8 случая, но представители на Атон твърдят, че реалният им брой е много по-голям и ситуацията е много по-трагична от това, което изглежда.

Сред последните жертви на коронавируса е монахът Дионисий от скита “Св. Анна”. Монах Пантелеймон от същия скит е бил интубиран, а преди дни о. Продром от Кариес и един от неговите подчинени е трябвало да бъдат интубирани.

генерал агрохимикали

Ситуацията на Атон предизвиква голямо безпокойство у администрацията и властите, тъй като изглежда е извън контрол. Мерки и протоколи съществуват, но не се прилагат правилно, което води до широко разпространение на вируса. В същото време има цели манастири, които са превърнати в крепости на антиваксърите.

Според Света Гора цялата ситуация се е влошила заради румънските поклонници, които напоследък пристигат масово на Атон и са измислили различни начини, за да могат да преминат бързите тестове, които са задължителни при влизането в монашеската република.

Ситуацията е трагична дори в сравнение с други части на страната. По данни на Гръцката национална здравна организация на Атон, броят на смъртните случаи от коронавирус спрямо регистрираните случаи са с 5,26% повече от всеки друг регион и префектура на страната.

Съобщението за броя на случаите предизвика силно безпокойство сред вярващите, които чрез страниците в социалните мрежи започнаха да отправят призиви към компетентните органи да се намесят, за да защитят отците в монашеската държава. Ситуацията е толкова влошена, че предишните дни манастирите “Пантократор”, “Ксенофонт”, “Ватопед” и скитът “Св. пророк Илия” са били затворени за посетители.

Източник:hristianstvo.bg