Гърция планира да задели до €9 милиарда в държавни гаранции, за да помогне на банките да намалят планината от дълг, която тежи над балансите им, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Инициативата е подобна на успешната програма, проведена в Италия. Осъществяването й зависи от антитръстовите регулатори в Европа и одобрението им. Решението на Европейската комисия дали планът е незаконна държавна помощ, или не, ще дойде през следващите няколко седмици.

Банките в Гърция – най-задлъжнялата страна в Европа – имат над €75 милиарда дългове. Това увеличава разходите им за провизии и ограничава възможността им да дават нови заеми. Оттам страдат и гръцката икономика, и печалбата им.

Гаранционната програма може да намали тази планина от дълг с поне €20 милиарда, изчисли правителството, когато първоначално идеята се появи преди около година.

Програмата ще позволи на банките да използват държавни гаранции, с които да подкрепят секюритизацията на портфолиото от лоши кредити. Те ще бъдат трансферирани в специална фирма, която ще издаде облигации. Част от тях ще бъдат гарантирани от правителството.