Лондон предприе поредната стъпка в борбата с мръсния въздух в мегаполиса.  Вече е факт – първите двуетажни автобуси, захранвани от водород вече са по пътищата на британската столица. За сега те са пуснати пробно с тенденцията до 2020 година да се премахнат постепенно по-голямата част от всички замърсяващи дизелови автобуси от града и те да бъдат заменени с новите с нулеви емисии.

20 от новите возила вече са в обръщение. Автобусите са произведени от Wrightbus в Северна Ирландия. Те обещават да возят по-гладко и тихо, а във всички тях ще има и USB портове за зареждане!

„Борбата с мръсния въздух в Лондон не е лека, но ние сме си поставили за задача да превърнем британската столица в лидер в областта на водородната и електрическа автобусна мобилност. Всички ние трябва да се включим в това начинание! Ние вече инвестирахме рекордните 85 милиона паунда за каузата, вървим само напред“, коментира кметът Садик Хан.

Хан призова и другите градове по света да работят заедно за създаването и пускането на повече нулевоемисийни автобуси и понижаване на цените на чистите технологии за обществен транспорт.

Първият водороден автобус се очаква да тръгне в България този месец, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който участва в дискусия посветена на хидрогенните горива.Той обясни, че усилено се работи по промяна на законодателството, за да започне изграждането на водородни зарядни станции по основните магистрали.

 

Снимката е илюстративна