Над 1400 са вече жертвите на трусовете, които връхлетяха преди това Югоизточна Турция и съседна Сирия. Хиляди са ранени. Пълният размер на бедствието е засега необозрим.

Второ мощно земетресение с магнитуд 7,5 разтърси Югоизточна Турция, съобщават осведомителните агенции. Преди това земетресения връхлетяха Югоизточна Турция и съседна Сирия, където също има много жертви и сериозни щети. Според досегашните данни при трусовете са загинали повече от 1400 души. Към 12:30 часа средноевропейско време се съобщаваше за над 900 жертви и близо 5400 ранени в Турция. В Сирия жертвите са над 540, а поне 1600 души са ранени.

Епицентърът е бил близо до Газиантеп

Междувременно Турция съобщи, че основното земетресение през нощта е било с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер. Земетресенията са разтърсили Турция и Сирия около и 2:30 часа местно време, като епицентърът е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия.

Кадри на държавната телевизия TRT показват множество срутили се сгради и хора, които издирват по заснежените улици затрупани под развалините. Турският президент Ердоган написа в Туитър, че спасителни екипи са на път към засегнатите райони. “Надяваме се, че заедно ще се справим с това бедствие във възможно най-кратък срок и с възможно най-малко щети.”

Много са разрушенията и в Сирия. Кадри показват спасителни екипи, които изнасят хора на носилки. Ръководителят на Националния център по земетресенията Раед Ахмед заяви, че това е най-силното земетресение в Сирия от 1995 година насам.

Турция често е засегната от силни трусове

Турция често е засегната от силни земетресения. Там граничат две от най-големите континентални плочи: Африканската и Евразийската. Голяма част от населението на Турция живее в постоянен страх от земетресения. През октомври 2020 при едно от най-сериозните земетресения през последните години в Измир загинаха повече от 100 души. През 1999 Турция преживя едно от най-тежките природни бедствия в своята история: земетресение отне тогава живота на повече от 17 000 души.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР към 7:30 сутринта. Подобно на редица други държави, България обяви, че изпраща спасителни екипи в помощ на пострадалите от тежките земетресения, пише www.dw.com.

Снимка: Omer Yasin Ergin/AA/picture alliance