Юристът Александър Рашев е активист на партията „Има такъв народ“, депутат от 46-о Народно събрание и син на адвокат Виктор Рашев, който представлява с изрично пълномощно Христофорос Никос Аманатидис – Таки за вписванията по партидата на негова фирма в Търговския регистър, сочи разследване на BIRD.BG

 

От 2019 г. Таки се вписва като управител на фирмата „Еврофинанс Фактор„, на която е собственик от 2008 г. Документите за промяната, както и последващите вписвания по партидата на фирмата са подадени от адв. Рашев. Дружеството е имало над 2 млн. лв. нетни приходи от продажби през 2007 г., но след това дейността му затихва и има спад до 40-80 хиляди лв. годишно, за да скочи рязко на половин милион лева през 2019 г., когато Христофорос Никос Аманатидис поема контрола от Адриан Георгиев.

След като държавата си върна контрола над „златната лаборатория“ на Капитан Андреево, в публичното пространство започна да се спряга името на Таки като реалният собственик на доходоносния граничен бизнес. На изслушване в парламентарната Комисия за противодействие на корупцията депутатите от ИТН и ГЕРБ се намесиха активно в полза на фирмата, притежаваща лабораторията, след като депутатът Константин Бачийски спомена за нейна връзка с Таки и Размиг Чакърян – Ами.

След скандалното изслушване разследване на БРРД доказа документално такава връзка, като тя се проследява и в други бизнеси с монополно положение на границата – „златната локва“ и „златния паркинг“. Връзка има и с лице, което е съдружник с общински съветник на ГЕРБ в София.

„Има там една връзка“

„Златната лаборатория“ е спрягана и като реалната причина за оттеглянето на депутатите от „Има такъв народ“ от управленската коалиция.

За връзка между интересите на Таки и партията „Има такъв народ“ намекна в интервю съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов. На въпрос какво е общото между „Има такъв народ“ и тази лаборатория Атанасов отговори „Има там една връзка“ без да конкретизира каква. Не е ясно дали връзката, за която говори Атанасов е същата.

Сама по себе си изложената връзка през адвоката не е с презумпция за нещо незаконно, тъй като Таки нито е обвиняем, нито е осъждан, а всеки има право да си наеме адвокат за вписвания в Търговския регистър.

Рашев и Партньори“ е известна софийска адвокатска кантора. Сред партньорите там е и Деница Терзийска, която е съпруга на председателя на Софийски общински съвет – Георги Георгиев от ГЕРБ.

Бившият депутат Александър Рашев не се е разделил напълно с парламентарната си дейност. В момента той е съветник с ресор „правосъдие“ на Ива Митева.