Земеделските стопани от Новачене ще имат достъп до нивите си и след модернизацията на път I-1/Е79/ Мездра – Ботевград.

Това подчерта председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на срещата си със заместник-кмета на Ботевград инж. Цветелин Цветков и Иван Димитров от земеделска кооперация „Новачене“. В нея участва и инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Пътищата се строят, за да улесняваме пътуването на хората и достъпът до обработваемите земи, а не да ги затрудняваме и няма да го допуснем, подчерта Терзийски. Проектът за лот 1 в района на с. Новачене предвижда изграждането на пътен възел „Новачене” при 185-ти км при пресичането с общинския път с. Новачене – с. Боженица.

Чрез този пътен възел ще се осъществява връзката на пътуващите по път I-1 с прилежащите населени места и с общинската пътна мрежа в община Ботевград. Земеделските стопани ще имат достъп до имотите, чрез пътния възел „Новачене”, преминаващ през кръстовище за вилната зона на с. Новачене и последващо включване в стар селски път, водещ към земеделските имоти.

В диалог с община Ботевград и кметовете на отделните населени места АПИ търси и предлага варианти по всеки възникнал казус, за да се приложат най- добрите технически решения в процеса на строителството и в полза на гражданите, посочи Терзийски.

Заместник-кметът на Ботевград също подчерта, че съвместно пътна администрация и местна власт трябва да си помагат, за да се реализира един важен за Северозападна България инфраструктурен проект, какъвто е скоростният път Мездра – Ботевград.