Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от 13 до 15 юни беше столичният административен Район Нови Искър. Програмата на тазгодишното издание на празниците, в които взеха участие представители на общините Мездра и Своге и на Район Нови Искър, включваше 6 културни и образователни прояви.

Празниците на Искърското дефиле 2022 започнаха навръх големия християнски празник Св. Дух с Педагогически форум „Образованието сплотява“, в който взеха участие директори на училища и детски градини, учители и ръководители на образователни институции в трите общини. В рамките на форума гостите посетиха 170 СУ „Васил Левски“ – Нови Искър, 171 ОУ „Стоил Попов“ и 135 Детска градина „Мое детство“ в кв. „Курило“ и обмениха добри практики.

Вечерта на площад „Св. Дух“ в кв. „Кумарица“ се състоя Дефиле на народните носи, в което представителни групи от Мездра, Своге и Нови Искър, начело с гайдаря Георги Младенов от с. Доброслaвци и кмета на района домакин Даниела Райчева, дефилираха, пременени в традиционни облекла от различни етнографски области на България. Официални гости на откриването бяха председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет Татяна Георгиева, народният представител Анна Александрова и общинският съветник Миглена Атанасова.

Празничната програма продължи с Фолклорен концерт с участието на самодейни състави от трите общини. Община Мездра представиха Средношколският танцов състав и Ансамбъл „Мездра“ при НЧ „Просвета 1925“, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на танците „По гроздобер“, „Гергьовден“, „Стара копаница“ и „Гроздана“.

На другия ден на площада в кв. „Кумарица“ се състоя Фолклорен концерт под наслов „Да си върнем българското“ с участието на състави от Район „Нови Искър“ и на народната певица Ана-Мария.

Програмата на тридневната съвместна инициатива допълниха културно-исторически тур „Среща с миналото“, по време на който представители на трите общини посетиха Курилския манастир „Св. Иван Рилски“ и се запознаха с историята на светата обител, благодарение на интересната беседа, изнесена от игумена на манастира архимандрит Нектарий и разгледаха етнографската музейна сбирка, и Пленер под звездите в Комплекс „Галени градини“ в с. Войнѐговци – творческа изява на Общинските администрации в Мездра, Своге и Район „Нови Искър“.

Догодина домакин на Празниците на Искърското дефиле е Община Своге, а през 2024 г. – Община Мездра.