И тази година служителите на отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула

са създали организация и предприемат мерки за гарантиране на сигурността и безопасността на жителите от региона във връзка с отбелязването на големия християнски празник Великден.

В районите на църквите, 

в които ще се провеждат празнични богослужения, ще има засилено полицейско присъствие. Дежурните екипи ще следят за  спазването на обществения ред и на въведените противоепидемични мерки.

ОДМВР-Видин напомня за необходимостта от стриктно спазване на всички мерки, разпоредени от здравните власти, с цел ограничаване разпространението на COVID-19.

По време на църковните служби миряните трябва да са на отстояние един от друг поне от 1,5 м, и да носят предпазни маски.

Полицейските служители ще осъществяват активен контрол с цел недопускане струпването на групи от хора на едно място.

Граждани, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, следва да се въздържат от посещения в  храмовете – това е в интерес на здравето на всички.

По време на великденските празници и поредицата от почивни дни полицейските екипи ще продължават да осъществяват контрол на пътникопотока,

преминаващ през седемте КПП-та, ситуирани на входно-изходните точки на областния център.

Полицейският контрол ще бъде изключително прецизен с оглед категорично недопускане на безцелни пътувания.

От сектор „Пътна полиция“-Видин апелират към водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно и да спазват безусловно правилата за движение.

От полицията отново призовават гражданите да не предприемат пътувания без неотложни причини и молят всички, предвид епидемиологичната обстановка, в празничните дни да останат по домовете си.

Целият полицейски състав на ОДМВР-Видин ще бъде включен в контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки.

От РДПБЗН-Видин информират, че през последните седмици огнеборците са инспектирали 45 православни храма в региона.

Проверени са пожарогасителите и евакуационните изходи на обектите, няма констатирани нарушения.

На 17 и на 18 срещу 19 април огнеборци ще дежурят в районите на големите църкви и манастири. 

Бъдете внимателни при боравенето със свещи в църквите и домовете. Не оставяйте запалени свещи без надзор у дома. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, припомнят от РДПБЗН-Видин.

 При спешни случаи сигнализирайте на тел.112!