Започна първата смяна от плувните курсове за ученици от I до VII клас, организирани през лятната ваканция от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Обучението се провежда всеки делничен ден от 10:00 до 12:00 часа на басейна в Хотелски комплекс “Долче Вита” под ръководството на квалифицирания инструктор Христо Иванов, преподавател по физическо възпитание и спорт в СУ „Иван Вазов“.

В първата смяна от Плувно лято 2023, която е от 3-ти до 14 юли, се записаха 25 ученици от градското ОУ „Христо Ботев“. По време на 10-дневното обучение децата ще усвояват двата най-популярни стила в плуването – кроул и бруст, а по-напредналите – и гръб.

Таксата за плувния курс е 60 лв. Община Мездра осигурява допълнително 50% от входната такса за ползване на басейна (по 20 лв. за пълна смяна на дете), транспорта и медицинския надзор.

Втората смяна е от 17 юли до 28 юли с ръководители от СУ „Иван Вазов“ – Мездра, третата – от 31 юли до 11 август с ръководители от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а четвъртата – от 14 до 25 август с ръководители от ЦПЛР.

В края на всяка смяна участниците в курса ще получат сертификат за успешно завършено обучение, който удостоверява придобитото от тях ниво на плувни умения – I, II или III.

Инициативата „Плувно лято“ се реализира от Община Мездра и от ЦПЛР за 25-а поредна година. В досегашните 24 издания на плувните курсове в тях са обхванати повече от 2 400 ученици от начален и от прогимназиален етап на образование.