За втора поредна година в навечерието на най-големия православен празник – Възкресение Христово, великденски яйца, изрисувани от деца и ученици, украсиха центъра на Мездра.

Пъстрите символи на Вселената и на Живота от стиропор бяха декорирани с акрилни бои от възпитаници на 5-те детски градини и на 7-те училища от общината.

В съвместната инициатива на Община Мездра и на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) се включиха Детските градини „Детелина“, „Мир“, „Роза“ и „Слънчице“ – гр. Мездра, Детска градина „Звездичка“ – с. Зверино, СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Алеко Константинов“ и ПГ „Васил Левски“ – гр. Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“ – с. Зверино и ОУ „Васил Кънчов“ – с. Моравица.

Целта на инициативата е, от една страна, да се даде поле за изява на артистичните заложби и умения на децата и на учениците, за да допринесат за разкрасяване на обществените пространства, а от друга – да ги възпита в дух на уважение към публичната собственост и на непримиримост към проявите на вандализъм под девиза „Създавам, а не руша!”.

Специален поздрав към присъстващите отправиха Вокална група „Детски свят“, Групата за художествено слово и Мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие.

С думи на благодарност към участниците в инициативата се обърна заместник-кметът Нели Минева. Празникът уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, множество деца, ученици и родители.

Под формата на изложба на открито под наслов „Писан, шарен Великден“ пъстрите великденски яйца бяха експонирани в зелените площи на градския площад „България“.

Всички участници в инициативата получиха тематични брошури от МКБППМН, а Община Мездра подари на творческите екипи, нарисували великденските яйца, декорирани в свежи цветове торти.