За девета година град Видин посреща веломаршрута “Дунав Ултра 2022”. Промо събитието тази година ще се проведе на 27 и 28 август и е под наслов “Реката, Добруджа и морето 2022”, съобщи Теодора Добрева, представител на организторите.

Общо 160 велосипедисти от България и Румъния ще се съберат в старопрестолния град, за да стартират заедно, с цел да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната “Дунав Ултра 2022”. В мащабното начинание тази година, за да подкрепят популяризирането на “Дунав Ултра”, ще се включват рекорден брой общини – общо 12. Събитието е официално подкрепено и от Министерство на туризма.

На 27-ми август сутринта, пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната “Баба Вида”, организаторите са подготвили множество активности, томболи, информационни дейности, както и място за отдих и бира. Зоната, в която ще се проведат мероприятията е наречена “Баба Вида Арена”. Ще бъде позициониран и павилион на Министерството на туризма, където младежи в стилизирани народни носии ще представят материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. На съседен павилион ще бъдат представени туристически и промоционални материали на всички общини – партньори на събитието и на маршрута “Дунав Ултра”, уточняват организаторите.

На 28-ми август в 8:30 часа кметът на Видин д-р Цветан Ценков ще поведе колона от близо 160 велосипедисти, които ще тръгнат от Видин за 700-километров преход по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка – с. Дуранкулак.

Един от начините, по които организаторите тази година допринасят за популяризирането и представянето на екзотичния район край река Дунав и Добруджа, ще са специално издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места – села и градове.  На знамената ще бъде поставен гербът на всяка община, а всички те ще бъдат позиционирани на предварително избрани места – Контролни точки – в общия случай това са представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминава.

Участниците ще споделят снимка с флаговете, популяризирайки по този начин имената на населените места в и извън пределите на страната. Такива флагове ще има издигнати в гр. Видин, гр. Мизия, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, гр. Гулянци, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, гр. Русе, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и с. Дуранкулак.

Най-интересните моменти по време на събитието в информация и снимки ще могат да се следят на страницата на събитието тук: https://dunavultra.com/dunav-ultra-2022-the-river-dobruja-and-the-sea, както и в профилите на “Дунав Ултра” в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България. Министерството на туризма, общини и колоездачи се обединяват с една обща цел – популяризиране на населените места по северната граница на България, чрез веломаршрута “Дунав Ултра”, допълват организаторите.