За 89 – ти път, в края на лятото Оряхово отпразнува своите „Панаирни дни“.

На 21-ви и 22-ри август, граждани и гости на града, за пореден път се насладиха на устоялата на време и нрави пъстра плетеница от естрада, фолклор, изобразително изкуство и духова музика.

Панаирните дни стартираха с две интересни творчески изложения на картини и експонати.

В петък, гражданите и гостите на града имаха възможността да разгледат изложбите на Исторически музей – гр.Оряхово:

Първата – „От перото до печатниците – оряховски калейдоскоп“,

бе подредена в централната сграда на музея и представи средствата за писане и пресъздаване на словото от миналия век, в контекста на местната история – пишещи машини „Идеал“, „Континентал“ и „Олимпия“, вероятно обслужващи Оряховските банки, мастилницата на полицейския началник на града Михал Братанов, както и други красиво изработени, мастилници от 30-те години на ХХ век с перодръжките към тях.

Сред ценните експонати е писалката на основателя на музея Никола Коцев. Важен акцент в изложбата са данните за печатниците и книжарниците в Оряхово. Историческият калейдоскоп насочва към дейността на Иван Томов и Никола Д. Йоцев като видни печатари и книжари в града. В последните витрини са показани пишещата машина на Йордан Станев – съгражданин с краеведчески дух и на читалище „Надежда 1871“ – гр. Оряхово.

Втората изложба – „Из творчеството на проф. Марин Коцев“

бе изпълнила залата на Художествената галерия „Проф. Марин Върбанов“ – гр.Оряхово с общо 66 табла, които въвеждат в духовния свят на художника с оряховски корени, дългогодишен преподавател в Художествената академия, чието творчество е ценен принос в храма на българската култура.

Това бе юбилейна изложба, с която проф. Марин Коцев гостува на обичаното от него родно Оряхово, а Оряхово с нейното откриване изразява своето голямо уважение към талантливия си съгражданин, син на основателя на музея в града Никола Коцев. Показани бяха снимки на творби от различни периоди, както и силно въздействащи негови стихове.

По традиция, през първата вечер от панаирните дни, се проведоха XXIV – тите „Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“.

Водещ на събитието бе Митко Димитров, познат на всички като водещ от Българско национално радио, в момента Пресаташе „Служба военна полиция“ към Министерството на отбраната в България. Благодарение на своята харизма и опит като дългогодишен водещ на най – известното радио в България, той допринесе за прекрасното настроение през цялата петъчна вечер от откриването на Панаирни дни Оряхово 2020.

Боряна Маринова, Секретар на Народно читалище „Надежда 1871“ – гр.Оряхово, откри Панаирните дни с обръщение към гражданите и гостите на Оряхово.

Стартът на „Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“ – 2020, бе даден от домакините – музикантите от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Надежда 1871“ – гр. Оряхово с Мажоретен състав „Александрийка“.

Духов оркестър „Дико Илиев при НЧ „Надежда 1871“ – гр. Оряхово е основан през 1953 година.

Негов диригент от 1955 до 1970 година е композиторът Дико Илиев. От 1988 година до 2020 година диригент на оркестъра е Кузман Кузманов. Днес негов художествен ръководител е – Калоян Трайков. Оркестърът е участвал ежегодно в множество фестивали, прегледи и празници в страната, а Мажоретен състав „Александрийка“ при НЧ „Надежда 1871“ – гр. Оряхово е създаден през 2010 година, с художествен ръководител – г-жа Боряна Маринова и танцува под съпровода на духовия оркестър, изпълнявайки постановки по музиката на Дико Илиев. Репертоарът им е разнообразен и са участвали са в редица празници в страната и чужбина.

За прекрасното настроение на всички свириха и Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ – град Елин Пелин, със Мажоретен състав „Нани-денс“.

Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ – гр.Елин Пелин е създаден през 1951 година от н.у. Стефан Стефанов и днес с гордост носи името на своя създател. Оркестърът е истинска школа за музикална култура и образование. В досегашната му дейност са обучени над 3000 деца, юноши и девойки, като много от тях са поели по професионалния път на музиката. Репертоарът на оркестъра е богат и включва маршове, българска народна музика, съвременни и класически музикални произведения. През 2021 година съставът ще отбележи своя 70 годишен юбилей. През дългия си творчески път оркестърът е отбелязъл много участия в местни, общински и национални тържества, фестивали и конкурси. Мажоретен състав „Нани – Денс“ към НЧ „Иван Вазов 1919“ – с. Столник е на сцена повече от десет години и активно участва в дейността на читалището, утвърдил своето присъствие в културния живот на община Елин Пелин.

Изключително впечатление направиха и младите музиканти от Младежки духов оркестър „Оряхово Брас Бенд“ към ЦПЛР – ОДК – гр.Оряхово.

За пети път Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“ са сцена за гаранцията, че в Оряхово винаги ще има духова музика в лицето на момчетата и момичетата от Младежки духов оркестър „Оряхово Брас Бенд“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс „Людмила Живкова” – гр. Оряхово, с ръководител и диригент господин Николай Пеев! Оркестърът е създаден през месец Октомври 2015 година и в него участват ученици от V до ХІ клас / 10 – 18 годишни/. За кратката си творческа биография оркестърът активно присъства в културния календар на град Оряхово с участия на всички местни празненства.

Последният духов оркестър, участвал в XXIV – тите „Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ тази година бе – Представителен духов оркестър – град Търговище.

Духовият оркестър към Община Търговище е следовник на Търговищкия военен духов оркестър и е осезаем факт в културния живот на града. Възникнал като естествена потребност на населението, днес без духовия оркестър не минава нито един празник в Търговище и с основание определя самочувствието на местната общност, създава настроението на гражданите, спомага за музикалното възпитание и на подрастващите. Жаждата за градски духов оркестър подтиква група младежи и маестро Васил Абрашев да положат началото на Духовия оркестър в Община Търговище през далечната 1967 година. След пенсионирането на маестро Абрашев на диригентския пулт застава маестра Красимира Коларова, а от средата на 2020 г. диригент на Духовия оркестър е маестра д-р Росица Бояджиева – Вълева и концерт майстор и директор – Иван Стоянов. През годините, вече повече от половин век, Търговищкият духов оркестър постига и развива собствен облик и във визитката си пази спомен и за собствен фестивал. Репертоарът на Духовия оркестър включва произведения от предкласиката и класиката до съвременни пиеси от български и чуждестранни композитори, обработки на български и чуждестранен фолклор, известни пиеси от мюзикъли, оперети, рок и популярна музика. Част от пиесите са написани специално за Духовия оркестър към Община Търговище.

Първата вечер от „Панаирни дни“ – Оряхово 2020 бе закрита с Концерт на известната и обичана от няколко поколения певица – Кристина Димитрова, която изпълни едни от най- обичаните и завладяващи песни от своя репертоар.

Втората вечер от „Панаирни дни“ – Оряхово 2020 бе белязана от българския фолклор.

Водещ на събитието бе обичаният от всички българи актьор – Георги Мамалев, който поздрави гости и граждани с песни от своя репертоар и се погрижи за прекрасното настроение през цялата вечер.

За усещането за българско се погрижиха невероятните танцьори и самодейци от четири фолклорни състава, които със своите изпълнения развълнуваха публиката.

Първи на сцената танцуваха домакините от Автентичен танцов състав „Оряховски ритми“ към Народно читалище „Надежда 1871“ – гр. Оряхово.

Танцовият състав съществува от 1984 г. и е с настоящ хореограф – Боряна Маринова. Притежава разнообразен репертоар от автентични хора, както от нашия край, така и от други фолклорни области. Навсякъде, където съставът участва във фестивали и празници, танците и носиите му впечатляват публиката. Ризите, вълнениците и престилките са тъкани и везани в началото на миналия век и вече са на по сто години. Танцовият състав участва в редица празници тук и в други градове в страната, в международни фестивали както у нас.

Следващият състав е „Изворче“, младата смяна на Народно читалище „Надежда 1871“ – гр. Оряхово, създаден през 1996 година.

Репертоарът му е разнообразен, обработен, автентичен и в по–голямата си част преобладават изпълнения по музика на Дико Илиев. Танцовия състав е участвал в множество международни фестивали, както и много участия в България.

Изключително впечатление и настроение направиха и гостите на вечерта, които за първи път се изявяват на оряховска сцена – Танцова школа „Цветков” – гр. Козлодуй, създадена на 28 февруари 2017 г., от Александър Цветков.

В школата танцуват близо 180 човека от всички възрастови групи, като най-малкия танцьор е на 3 г., а най-големия на 60. Школата се състои общо от шест групи. Детски танцов състав; Детско-юношески танцов състав; 3 групи за любителите на Български народни хора и ансамбъл. За 3 години школата има много грамоти и награди от фестивали в страната и извън. В школата се изучават хора от всички етнографски области на страната и дори извън нея, а детско-юношеския танцов състав и ансамбъла учат сценични танци също от всички краища на България.

Последни на сцената се изявиха прекрасните танцьори на Танцов клуб „Жива вода“ – гр. Оряхово, създаден спонтанно и основан в края на 2009 година от мераклии.

Ръководител – Капка Илиева. Цели: Да открием, научим и предадем на идните поколения българските традиции и дух чрез танца, запазен от поколенията. Девиз: „Ида от древността, отивам във вековете.”

Кметът на Община Оряхово, г-н Росен Добрев поздрави всички присъстващи на мероприятието със специално обръщение, свързано с Празниците на любимото им Оряхово.

За всички участващи Община Оряхово бе подготвила – плакет, цветя, грамота, бутилка вино на „Шато Бургозоне“ и маршрутна карта „Дунав Ултра“

Специален гост изпълнител на вечерта бе – известната поп – фолк изпълнителка Галена, която закри вечерта и „Панаирни дни“ Оряхово – 2020. Певицата започна своя концерт с фолклорни изпълнения, право българско хоро, което всички зрители, заедно изиграха, вечерта завърши с ефектна заря на фона на емблематичното Дунавско хоро по музика на Дико Илиев.