В навечерието на 1 октомври Община Колодуй организира общо тържество за седемте пенсионерски клуба в общината.

Домакин на  празненството беше клуб „Златна есен”, с. Бутан.

За създаване на празнична атмосфера по време на мероприятието бе поканен изпълнителят Николай Учкунов, който пя от сърце пред 200 представители на пенсионерските клубове.

По повод празника, възрастните хора получиха поздравителни адреси от ръководството на общината и специална торта за всички присъстващи. Събитието премина с много хорá и веселие. Председателят на Общинския клубен съвет на пенсионерите Александър Цолов връчи подаръци на всички председатели на пенсионерските клубове в знак на благодарност за успешната съвместна работа между пенсионерските клубове в общината.

Тържественото честване на  1 октомври заедно с пенсионерските клубове е традиция от 4 години насам.

Всяка година на този ден в израз на почит и уважение към възрастните хора от общината са канени известни изпълнители, които да зарадват техните сърца. Ръководството на общината успешно си сътрудничи с всеки клуб. През годините Община Козлодуй винаги е подкрепяла инициативите на пенсионерските клубове. Тя присъства в живота на клубния състав, както на празници, така и на срещи за решаване на ключови въпроси за отделните клубове. Всеки рожден ден и юбилей на клубовете е бил отбелязван. 

От 2016 г., с решение на Общински съвет, Козлодуй, е приет Механизъм за финансиране на пенсионерските клубове, в изпълнение на който ежегодно се разпределят средства за клубовете от общинския бюджет : 2017 г. – 10 000 лв., 2018 г. – 15 000 лв., 2019 г. – 15 000 лв. Освен със средства по механизма, Общината подпомага клубовете като заплаща режийните разходи за клубните помещения.

Пенсионерските клубове са едни от най-дейните и атрактивни участници в мероприятията и събитията от общинския културен календар.

В конкурсите по време на отбелязването на Трифон Зарезан пенсионерите винаги са сред участниците и печелят награди. Фестивалът на рибата, който се провежда в края на юни месец, се радва на голям интерес от страна на жителите и гостите на общината. Основни участници в популярното събитие са именно представители на пенсионерските клубове от общината, които с подкрепата на Община Козлодуй приготвят вкусни специалитети за конкурса и за гражданите. Традиционният вече Фестивал на занаятите и изкуствата също не минава без талантливите представители на пенсионерските клубове. Трета година пенсионерите представят пред многобройната публика на събитието занаяти и обичаи.

Работата с пенсионерските клубове в общината е една от основните дейности по осъществяване на социалната политика на Община Козлодуй.