Възпоменателната монета на тема „175 години от рождение на Христо Ботев” вече е притежание на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Това е първата възпоменателна монета за тази година, пусната в обращение от БНБ.

Изработена е от сребро, проба 999, има диаметър 38,61 милиметра и тежи 23,33 грама. Тиражът й е 5000 броя. На лицето на монетата е изобразен номиналът й – 10 лева, емблемата на БНБ, има и надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”.

На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев, вдясно – надпис “175 ГОДИНИ” и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис “ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ”.

За изработване на монетата е послужила фотография с подписа на бележития български революционер и поет от 1976 г., която принадлежи към архива на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Христо Ботев е изобразен на български възпоменателни монети и банкнота. На него са посветени над 120 паметника в България и по целия свят – от Аржентина, през Франция и Австрия, до Турция, Румъния и Русия. Името му носят населени места и върхове, улици и булеварди, училища и читалища из цялата страна.