Навръх християнския празник Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж, във Враца бе учредена втората по големина Монтесори общност.

Споразумението за нейното създаване бе подписано на официална церемония от кмета Калин Каменов и Ренета Венева, представител на Нов български университет.

„Благодаря Ви за това, че прегърнахте идеята да подкрепим нашите деца да се развиват много по-бързо, адаптивно и да съумеят да открият най-доброто в себе си“, заяви в приветствието си кметът Калин Каменов и благодари на учителите в училищата, в детските градини и на родителите.

„Вярвам, че това, което сте посяли днес като усилия, ще се възвърне многократно след време, когато нашите деца пораснат, тогава всички ще се гордеем с тях“, каза още кметът на Община Враца.

Ренета Венева, представител на Нов български университет, обяви, че Враца е втората по численост Монтесори общност в България и приветства всички, подкрепящи принципите и методите на д-р Мария Монтесори.

По време на официалната церемония в Градската концертна зала бяха връчени дипломи на педагози, преминали успешно обучение по метода „Монтесори“.