С поетична композиция за „небесния покровител“ на града и историческа справка за неговия живот и дело бе открита празничната програма, посветена на 283-та годишнина от рождението на Свети Софроний Врачански. Заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите от името на кмета Калин Каменов.
„Прекланяме се пред делото на светеца-будител, духовник и пръв последовател на делото на Паисий Хилендарски. Небесният покровител на Враца поставя на преден план свободния човек, християнин с морални норми за поведение и грамотност. Днес, честваме и патронния празник на НУ „Св. Софроний Врачански“.
Пожелавам здраве, смели мечти и нови поводи за гордост на педагогическия екип и учениците. Скъпи съграждани, нека бъдем достойни наследници на делото на Свети Софроний! Честит празник!“ – допълни Долапчиева.
Честването на годишнината продължи с молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност пред паметника на Свети Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя.
На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общинските съветници Ирина Иванова и Владислава Лакова, заместник областният управител Красимир Колев, директорът на НУ „Св. Софроний Врачански“ – Антоанета Сиракова, директорите на Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей – Силвия Врачовска и Георги Ганецовски, председателят на НЧ „Развитие“ – Иванка Караиванова, общественици, учители, ученици и граждани.