Факелно шествие под надслов „Да запазим светлината“ освети Враца в навечерието на Деня на народните будители.

Цветната колона тръгна от площада пред Дома на науката и техниката и в нея се включиха
представителни групи от врачанските училища, временно изпълняващия длъжността кмет на Община Враца – Мария Попова, директори на културни институции, общественици, граждани.

Факелното шествие премина по ул. „Търговска“ и се насочи към паметника на небесния закрилник на Враца – Св. Софроний Врачански, където се състоя тържеството, по повод Деня на народните будители.

Празничното честване започна със стихотворения, посветени на българските книжовници – Св. Софроний Врачански, Иванчо Младенов и Иван Вазов, в изпълнение на възпитаници на училищата, носещи имената на своя патрон. В рамките на отбелязването бяха изнесени и данни за видните просветители, чиито имена носят учебните заведения във Враца.

Богослов по случай Деня на народните будители поднесе Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В знак на почит и признателност, към делото и живота на народните будители и просветни дейци, пред паметника на Св. Софроний Врачански,
деца в народни носии поднесоха общ гирлянд.

В Деня на народните будители – 1 ноември, всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон.  Временно изпълняващият кмет на Община Враца – Мария Попова ще поднесе цветя пред монумента на светите братя Кирил и Методий.