Днес почитаме паметта  на загиналите  при бомбардировката над Враца.

 

На 13 декември 1941 година в качеството си на съюзник на Германия и под натиска на съюзниците си от Тристранния пакт, българското Народно събрание обявява символично война на Великобритания и САЩ.

В края на 1943 и началото на 1944 година войната се превръща в реалност. Британският премиер Уинстън Чърчил заявява:

За да падне България, трябва да падне само София. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи”.

Наказателните акции на англо-американските масирани бомбардировки засягат и Враца – един от най-сериозно пострадалите градове.

Няма яснота защо точно Враца. Изтъкват се няколко причини.

Едната е, че над София, която е била цел в този ден метеорологичните условия не позволявали бомбен удар.

Другата е, че целта е била  жп линията край Мездра. Един американски самолет е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите. Оцелелият пилот разказвал, че трябвало да разрушат жп линията край Мездра, но поради мъглата нападнали Враца.

През проведената операция “Point Blank” (прицел от упор) София е бомбардирана 11 пъти, бомбардирани са Враца и други селища. Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител. Използвани са и бомби-играчки, писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

На предложението на Рузвелт да не се бомбардира повече София, Чърчил отговорил писмено: “Лекарството върши работа, нека да получат още дози, докато София бъде изравнена със земята и земята се засее с картофи.

На 24 януари 1944 година от гр. Бари /Италия/ излитат 300 самолета в по шест групи, които към 11.30 ч. са над Шкодра. Втората група поема северно от Враня – Сурдолица, лети над Трън и Вършец, минава над Враца, насочва се към Борован и Бяла Слатина, после към Кнежа и Телиш, връща се към Роман и Мездра и отново достига Враца.

Операцията се казва „Point Blank” /прицел от упор/.

Осъществяват я 84 „летящи крепости”, насочващи се към града в три последователни вълни. Изтребителите слизат ниско и обстрелват мирното население по улиците на града с бордовите си картечници и оръдия.

Пуснати са 380 бомби.

В доклад на врачанската областна дирекция на националната пропаганда до Министерството на вътрешните работи и народното здраве се казва, че в 12.15 ч. сирените в града оповестяват тревогата.

Към 13.30 ч. самолетите изсипват смъртоносния си товар, като най-тежко са засегнати центъра на Враца и района около гарата.

Разрушени са занаятчийското училище – днес училище „Отец Паисий”, военният клуб, читалище „Развитие”, 243 сгради, от които 196 жилищни и 57 стопански. Повредените сгради са 823.

В разрушените сгради живеели 245 семейства, а в полуразрушените – 182, със съответно 972 и 695 члена или без покрив в януарския ден се оказват 1667 души.

В различните източници има малки разминавания в цифрите, но броят на жертвите може с точност да бъде установен, тъй като всички те са вписани в актовете за смърт на Община Враца и причината за смъртта е ясно указана.

Убити  са 124 души и 250 са ранени.

Убити са цели семейства, а други са тежко засегнати.