По повод големия християнски празник Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен (Ивановден) в енорийския храм на гр. Мездра „Св. вмчк Георги Победоносец“ беше отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Врачанския митрополит Григорий.

По време на празничното богослужение Негово Високопреосвещенство прочете „Молитва при епидемия от коронавирус“, написана от известния химнописец на Православната църква и митрополит на Едеса, Пела и Алмопия Йоил:

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който заради нас се въплъти, за да изцелиш голямата рана на човешкия грях, Който не презря неизлечимо боледуващите десетима прокажени, но със спасителната Си благодат ги очисти, Който като Богочовек прекара дните на Своето присъствие на земята като правеше благодеяния и изцеляваше всички боледуващи и страдащи, Който прояви такова добротворство и направи здрави парализирани, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи телесно и душевно, по плът и по ум, приеми сега благосклонно нашето моление и със Своята сила прогонѝ убийствения вирус, който с появата си предизвиква страх, дори смърт сред болните и незаслужено страдащите.

И ако заради многото ни грехове Ти си допуснал това изпитание, молим Те като милостив да го отстраниш от нас и от целия свят. Ако пък за изпитание на вярата ни си допуснал болестта да се разпространи, успокой тревогите на заболелите от нейната епидемия. Ако обаче тя се разпространява поради злодейството на противника на нашето спасение или от небрежността на безотговорни хора, като всемогъщ Бог прекрати нейната сила, запазѝ младежите и защити и изцели от проклетия вирус заболелите и старите хора, и освободи всички от смута в сърцата, като вместо него ни дариш здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Богородица и на всички светии. Амин!“

Молитвено участие в службата взеха енориаши от различни поколения, сред които имаше и доста именици.

В края на литургията митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и поздрави миряните с думите:

„Честит и благословен празник на всички! За много и благодатни години! Честит и благословен да бъде имения ден на всички именици, които празнуват заедно с паметта на Св. Йоан! Нека по неговите молитви Божието благословение и милост на бъдат във всички нас! Амин.“