На вълнуваща среща с учения и специалист в областта на изкуствения интелект, machine learning и data science Д-р Константин Гиздов се събраха хора от ИТ сферата, математици и ученици от Профилирана природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов” – Враца.

Това се случи по време на събитието Закуска в Гнездото Coworking във Враца, на което организаторите бяха поканили Д-р Гиздов за основен гост.

По време на срещата той разказа повече за пътя си от града под Околчица до ЦЕРН и обратно, за опита си със супер компютрите и много други интересни неща, като се породи и интересна дискусия по всички теми на разговор.

Константин е роден и израснал във Враца. Увлича се по физиката и още като ученик печели награди от национални състезания. Учи физика в Шотландия, където завършва първи в курса си със специални почести, и след това става докторант в Единбург. Работи 5 години в ЦЕРН, където заедно с още 1000 учени и инженери правят изследвания с помощта на един от главните детектори на големия адронен колайдер (най-големият ускорител, който откри частицата Хигс бозон, смятана за “божествената частица”). В екип от физици, Константин спомага за разработването на миналогодишния ъпгрейд на детектора. А само преди седмица стана ясно, че работещите в неговия проект са открили три невиждани досега екзотични частици.

В процеса на работата се развива в сферата на data science, AI & machine learning, hardware and software engineering for complex and high performance computing systems. Опита му в тази сфера също бе една от темите на разговор по време на Закуската.

Не на последно място ученият разкза какво го е подтикнало да се върне в родния му град – потенциалът за развитие, който вижда тук. Една от целите, които си е поставил оттук насетне е именно да работи в посока на развитието му и да помага на повече хора с интерес и знания по физика, математика, програмиране и пр., да имат шанса да минат по неговия път.