В следващите няколко часа, кметовете от Северозападния район за планиране и председателите на общинските съвети ще дискутират възможностите за реализиране на проекти през програмния период 2021-2027 г.

Работното съвещание на Националното сдружение на общините в Република България бе открито от кмета Калин Каменов.

„В последните години всички ние успяхме да реализираме важни за всяка община проекти. Вярвам, че и през новия програмен период, местните администрации от Северозападния регион ще сме не просто конкуренти, а партньори, защото имаме една цел. Изключително важно е да създадем качествени проекти, с реална добавена стойност. Имаме капацитета, опита и желанието да продължим развитието на нашия регион“ – каза Каменов, който е член на Управителния съвет на НСОРБ и председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район.

Срещата ще продължи с дискусия за потенциалните възможности за интегрирани териториални инвестиции в региона, европейските източници на финансиране /2021-2027 г./, както и с добри примери и планове за интегрирано развитие.

Представителите на общините ще обсъдят и актуалните проблеми в местните администрации.

На работното съвещание, експертите в сферата на оперативните програми с европейско финансиране ще представят приоритетните пътни отсечки в Северозападния район.

На съвещанието присъстват още: изпълнителният директор на НСОРБ – Силвия Георгиева, председателят на Форум за Гражданско участие – Ива Таралежкова и експерти по европейски проекти.