На Богоявление в Монтана кръстът ще бъде хвърлен в езерото „Монтанензиум”,  съобщи отец Емил от храм „Свети Свети Кирил и Методии” в града.

В църквата служенето ще започне от 7,30 часа с Утреня, след това Литургия и Велик Богоявленски водосвет, които ще води архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия.

От 10,30 часа с литийно шествие свещеници и миряни ще тръгнат към езерото „Монтанензиум”, където ще бъде извършен ритуалът по хвърлянето на кръста.

За спасителя на кръста кметът на Община Монтана осигурява награда от 120 лева. За другите смелчаци, скочили в ледените води да търсят кръста ще има поощрителни награди.

На Богоявление църквата чества Христовото кръщение и онзи важен момент от него, в който  Бог се разкрива. Небето се отваря  и Светия Дух като гълъб се спуска над Христос, а от небето се разнася глас  „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Този ден е ден светлината и на просвещението.

В народния календар Богоявление се празнува и като Водици, Водички, Водокръщи. Свързва се с очистителната сила на  водата.

Всеки мие лицето и ръцете си с прясно донесена или светена вода.