В деня, в който честваме 185 години от рождението на Васил Левски – 18 юли, в гр. Мездра официално беше открит Вторият международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“ (Second International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“).

Това стана с публично представяне на фолклорните състави от 7 държави от Европа, Азия и Южна Америка, които участват във фестивала:

  • Фолклорен балет на провинция Санта Круз (Ballet Folklorico de la Provincia de Santa Cruz), Аржентина;
  • Културна асоциация Флор Рибейриня (Associação Cultural Flor Ribeirinha) от Куяба̀, щата Мато Гросо, Бразилия;
  • Грузинска национална танцова трупа „Шевардени“ (Georgian National Dance Company „Shevardeni“) от Го̀ри, Грузия;
  • Фолклорен ансамбъл „Съвет за насърчаване на културата на Пенджаб“ (Punjab Cultural Promotion Council Folk Ensemble) от щата Пенджаб, Индия;
  • Танцова група „Хавалан” (Dance Group „Hawalan”) от Бойнурд, провинция Северен Хорасан, Иран;
  • Фолклорен ансамбъл „Св. Джордже“ (Folklorni ansambl „Sveti Đorđe”) от Белград, Сърбия;
  • Ансамбъл „Мездра“ (Ensemble „Мezdra”) от гр. Мездра, България.

На официалното представяне присъстваха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов – художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“, и Валентин Вълчев, председател на НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра.

„Искам от името да жителите на община Мездра да ви поздравя с днешния празник: 185-ата годишнина от рождението на нашия национален герой Васил Левски, каза в приветствието си кметът Иван Аспарухов.

Благодаря на всички, които уважиха нашия фестивал!

Какво ни трябва повече? Имаме слънце, имаме прекрасни гости и гостоприемни домакини. Така че: нека пожелаем „На добър час!“ на Втория международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“! И да ни върви по вода!“

Накрая домакините и гостите си размениха подаръци и се снимаха за спомен.

Снощи участниците във фестивала изнесоха концерт в с. Моравица. Програмата на днешния фестивален ден включва два концерта: преди обяд пред Дома за стари хора в гр. Мездра и от 20:00 часа на площад „4 юни“ в с. Зверино.

Кулминацията на Second International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“ е на 20 юли, сряда, когато от 19:30 часа участниците във фестивала ще направят дефиле в центъра на гр. Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен концерт на площад „България“.