По стародавна традиция навръх 14 февруари жители и гости на мездренското село Типченица – люлка на лозарството и на пипиниерството у нас в миналото, а понастоящем един от водещите центрове на винопроизводството в Северозападна България, почетоха Трифон Зарезан.

Честването на големия християнски и народен празник се състоя в местността „Гло̀жето”, където беше извършено ритуалното зарязване на лозята. Организатори на празника бяха Кметство Типченица и Народно читалище „Съзнание-1899” със съдействието на фирма „Скай клуб“ ЕООД, собственик на бутиковата Винарна „Типченица“, която стопанисва около 350 дка лозови масиви в землището на балканджийското селище, засадени с уникалния регионален сорт Врачански мискет, Шардоне, Рубин и Каберне Совиньон.

Честването на Трифон Зарезан започна с водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов, който отправи Молитва за благословение на ново вино:

„Господи, Боже наш, Който си благ и човеколюбив, Ти си ни дал лозния плод за наша наслада и храна, благослови това ново вино и дай на ония, които с вяра в Тебе ще пият от него, да бъде за здраве и радост, но не и за опиване и безчинства. Защото Ти си, Kойто благославяш и освещаваш всичко и затова прославяме Твоето трисвето име – на Отца и Сина и Св. Духа, сега, всякога и во веки веков. Амин!”.

По-сетне самодейци от местното читалище пресъздадоха народни обичаи, характерни за деня на Св. Трифон, след което най-възрастният Трифонец – 70-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, придружено от наричания за берекет.

„Ой ти, лозе типченско, бъди благословено!, благопожела Бай Никола. По весло грозде от пръчка, тонове грозде от лозе, на всички стопани, стопани миряни, гроздовете да станат големи като нянките на типченски булки! Зли сили, болести, градушки и некадърни политици да стоят далече от лозята типченски!“

Той отряза по три пръчки от три корена, след което поръси главините с пепел от коледния бъдник и ги поля със светена вода от Богоявление, за да дадат обилно грозде.

След него лозарските ножици, наричани от местните стопани „кондѐ”, хванаха управителят на Винарна „Типченица“ Велин Джиджев, изпълнителният директор и главен технолог на винарната инж. Надя Минева, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, бившият министър на вътрешните работи и председател на ПП АБВ Румен Петков, кметският наместник на Типченица Георги Димитров, спомоществователи и др.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Духов оркестър „Вършец“ с ръководител Николай Пеев и танцьори от Ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, които изпълниха емблематичния „Родопски танц“.

По-сетне домакините и техните гости седнаха на обща трапеза, на която не липсваха маркови вина на Винарна „Типченица“ от сериите „Vratitza“, „Tochka“ и „Oak Barrel“, отличени с медали на редица престижни междунарoдни винени конкурси.