Вчерашният празничен ден в Козлодуй, започна с възстановката на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В изявата взеха участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете София, Видин, Брегово, Самоков, Луковит и Русе. Възстановката се излъчваше и на лед стена.

Непосредствено след това на сцената в Ботев парк бе представен концерт-проект „Възрождение” с участието на Трио „Тенорите” и Държавна филхармония – Враца.

В 19:45 ч. бе открит 73-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”.

Тази година броят на Ботевите поклонници е над 1 400 души. Кметът на община Козлодуй – Маринела Николова се обърна към походниците с думите:

Убедена съм, че за всеки един от Вас това ще бъде един незабравим урок по родолюбие. Бъдете горди, че сте потомци на великия Ботев! ”.

Приветствие към походниците от цялата страна поднесе и областният управител на Враца, Малина Николова. С хора и духова музика завърши откриването на Националния поход.

Празникът продължи с впечатляващ фолклорен концерт.

Козлодуйската публика и гостите се насладиха на изпълненията на Ансамбъл „Българе” със солистка Албена Вескова, хореограф – Христо Димитров.

Тържествената проверка и митингът-заря  развълнуваха всички присъстващи.

Днес е ден на преклонение, но и ден на гордост с подвига на загиналите за свободата на България! Днес е ден, в който трябва да се закълнем, че ще градим отговорно и честно утрешния по-добър и по-щастлив свят, в който ще живеят нашите деца. В името на Ботев трябва да дадем клетва, че ще се борим за истината, за бъдещето, за правото да се наричаме Българи! Да пребъде Козлодуй! Да живее България! ”, с тези думи зъвърши словото си по случай 143-тата годишнина от слизането на Ботевата чета на Козлодуйски бряг г-жа Маринела Николова, кмет на община Козлодуй.

В знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България бяха поднесени десетки венци и цветя.

Тържествената проверка бе съпроводена и с лазерна анимация и завърши с красива и впечатляваща заря.

За пръв път тази година програмата продължи и след празничната заря. Община Козлодуй бе предвидила лазерно шоу и програма със специалното участие на братята DJ 89. Публиката имаше възможност да чуе българска фолклорна музика в съвременен аранжимент.