Козлодуй посрещна празничния ден с нови знамена по централната улица на града.

Община Козлодуй беше подготвила за гражданите, гостите и децата малки трибагреници. Точно в 10:30 часа започна тържествената церемония по издигането на националното знаме пред паметниците на Ботев и Левски, на централния площад, по случай 142 години от Освобождението на България.

Второкласникът Антон Николаев от СУ „Христо Ботев” развълнува всички с Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.

Трети март е символ на новото начало, на надеждата, на възкресението ни като свободен народ. Народната памет в нашия град пази спомена за слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг и началото на пътя й към безсмъртието.
Днес ние, българите, градим бъдещето си с гордост и достойнство. Днес България е свободна европейска държава с ценности и история. Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България! Честит Трети март, скъпи съграждани! Честит Национален празник! Да живее България!”, обърна се към присъстващите кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова.

Празникът продължи с песента „От тук започва България”, изпълнена от вокална група „Щуротреска”, с ръководител Галя Цветанова.

В знак на признателност към хилядите загинали за свободата на България бяха поднесени венци и цветя от: Община Козлодуй, Общински съвет Козлодуй, Общински съвет на БСП, Общинска структура на Политическа партия ГЕРБ, Общинска структура на Политическа партия ВМРО – Българско национално движение, СУ „Христо Ботев”, гр. Козлодуй, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Козлодуй, „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Фен клуб на привържениците на ЦСКА – Червена чета „Радецки”, граждани и гости на града.

Цветя поднесоха и кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, председателят на ОбС Козлодуй, г-жа Николинка Тодорова, общински съветници, секретарят на Общината, г-жа Лиляна Рашкова, директори на училища.

Десетки жители и гости на Козлодуй бяха дошли за тържественото отбелязване на нашия Национален празник – 3-ти март.