Д-р Шакила Нури Попал-Димитрова, д-р Елена Борисова – директор на РЗИ-Монтана и ст. комисар Пламен Томов – директор на ОДМВР – Монтана,

бяха удостоени със званието „Почетен знак на Община Лом“ по време на тържественото заседание на Общинския съвет в Деня на Лом, „Вяра, Надежда, Любов“.

Почетният знак е признание за изключителен принос в справянето с епидемичната ситуация по време на извънредното положение, проявена гражданска доблест и отстояване на обществено значими интереси.

С „Почетен знак на Кмета на Община Лом“

градоначалникът д-р Георги Гаврилов награди докторите Мая Бориславова, Василка Петрова и Емил Георгиев.  Всички удостоени с почетните звания бяха денонощно на първа линия в извънредната обстановка, предизвикана от Covid-19.

С „Почетен знак на Кмета на Община Лом“ бяха наградени и граждани, фирми и институции, които дариха парични средства, предпазни облекла и маски на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ и социалните служби и дейности към Община Лом.

Най-високото звание „Почетен гражданин на град Лом“,  с което бе удостоен още през 2018 г., получи известният хирург-ортопед д-р Антони Георгиев.

 „Посрещаме Деня на Лом с радост, но и в една необичайна и нехарактерна обстановка, без традиционните тържества и концерти.

Световната пандемия, породена от коронавирус, изправи нашия свят пред огромно предизвикателство, с тежки икономически и социални последствия, които тепърва ще изпитаме, но и ще преодолеемТрудностите, породени от извънредната обстановка, забавиха изпълнението на важни инфраструктурни проекти за решаването на наследени от десетилетия проблеми като водоснабдяването и състоянието на уличната мрежа.

Нашите съграждани са прави да изискват и очакват от нас, а ние – като изпълнителна и закодателна власт, да работим усърдно за разрешаване на тези и други проблеми,  та макар и трупани с години.

В днешния празничен ден нека да споделим и не малкото, което направихме, въпреки извънредната обстановка.

Осигурихме необходимите средства за дългоочаквания ремонт на ул. „Софийска“, и само след дни, един от входовете на Лом ще бъде напълно обновен. След десетилетия на разруха, възстановихме градския стадион и вече имаме футболен клуб с детско-юношеска школа.

Започнаха обновяването на спортната зала, продължават и ремонтите на училища и детски градини, където също имаше известно забавяне.

За пръв път Лом има и видеонаблюдение,  нови автобусни спирки, закупихме и нова техника за миене на улици, полагаме усилия градът да е чист и приветлив.

 През тази трудна година подготвихме и немалко проекти за подобряване на водоснабдяването, уличната инфраструктура, благоустрояването на кварталите и кметствата от община Лом, културните и социалните институции, с чиято реализация до края на нашия мандат, ще превърнем нашия град и нашата община, в едно по-добро място за живот.

Аз вярвам, че всички ние, споделяме непреходното послание на днешния ден – Вярата в  доброто да не ни напуска. Надеждата за светлина да озарява душите ни. Любовта да бъде в сърцето ни. Аз вярвам, че всички ние, гражданите на нашия древен, възрожденски и европейски по дух град, имаме силата да преодоляваме трудностите и да вървим напред! Аз вярвам, че всички ние, имаме Мъдрост да го направим! Бог да пази Лом! Честит празник!“ – каза в словото си кметът д-р Георги Гаврилов.

Приветствия отправиха и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, зам.-областният управител Десислава Димитрова, председателят на Общинския съвет Христина Христова.

Поздравителни адреси и пожелания към ломчани изпратиха Националното сдружение на общините в Република България, народните представители Анна Александрова, Дилиян Димитров и Ирена Димова, общини, фирми и институции. Тържествената сесия, преминала при спазването на всички противоепидемични мерки, започна с химните на Република България и Европейския съюз и музикален поздрав от вокалната група „Шоколадче“.